Sanayi üretimindeki artış toparlanma için öncü gösterge mi?

Geçen hafta Eylül ayı sanayi üretim endeksi açıklandı. Peki sanayi üretim endeksinde Eylül ayı itibariyle bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3.4 artış olması ve sanayi üretim endeksinin...

Geçen hafta Eylül ayı sanayi üretim endeksi açıklandı. Peki sanayi üretim endeksinde Eylül ayı itibariyle bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3.4 artış olması ve sanayi üretim endeksinin 12 ay sonra ilk kez artış göstermesi, sanayi üretiminde dip seviyelerden dönüşün ve ekonomide yeniden büyüme dönemlerine girildiğinin göstergesi mi?

Sanırım şu sıralar cevabı aranan en önemli sorulardan birisi.

Şu açıktır ki sanayi üretimi ile ekonomik büyüme arasında güçlü bir bağ var. Sanayi üretimindeki artış, ekonomik büyüme için önemli göstergelerden birini oluşturuyor. Sanayi üretimindeki artış trendi özellikle 3. çeyrek içerisinde bulunmamızdan dolayı, 3. çeyrek ve 4. çeyrek ekonomik büyümesi ve dolayısıyla 2019 yılının tamamı için hedeflenen ekonomik büyüme açısından önemli olacak.

Ekonomik büyümede pozitife dönüş, hem Yeni Ekonomi Programında (YEP) 2019 yılı için hedeflenen yüzde 0.5 ekonomik büyüme hedefinin gerçekleşmesine hem de üretimin dip seviyeden dönmesine yani ekonomideki toparlanmaya olumlu anlamda katkıda bulunacaktır.

Ayrıca, 2020 dönemi için hedeflenen yüzde 5 oranındaki büyüme adına da önemli bir gösterge olacağı öngörülüyor.

Diğer yandan sanayi üretimindeki yüzde 3.4 oranındaki pozitif büyüme ile dipten dönüş trendiyle beraber Eylül ayında Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), kapasite kullanım oranı ve ekonomik güven endekslerinin tümünde yukarı yönlü hareket olması, Türkiye’de büyüme ivmesinin beklenenden daha hızlı bir şekilde gerçekleşmesi için önemli öncü göstergeler olacaktır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 118 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 62 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 155 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 91 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 186 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar