Muafiyet sonrası petrol fiyatları ne olacak?

ABD tarafından İran’a uygulanan yaptırımlar kapsamında geçen yıl Kasım ayında Çin, Hindistan, Güney Kore, Japonya Türkiye, Yunanistan, İtalya ve Tayvan’dan oluşan 8 ülkeye 2 Mayıs 2019’a kadar...

ABD tarafından İran’a uygulanan yaptırımlar kapsamında geçen yıl Kasım ayında Çin, Hindistan, Güney Kore, Japonya Türkiye, Yunanistan, İtalya ve Tayvan’dan oluşan 8 ülkeye 2 Mayıs 2019’a kadar geçici muafiyet tanınmıştı.

Yüksek oranda petrol bağımlısı olan ve yüksek miktarda petrol talebi olan başta Çin ve Hindistan’a, petrol tüketiminin kısılması ihtimaline karşı, zaman kazandırmak için ve dünya piyasalarında petrol fiyatlarında herhangi bir şok yaşanmaması adına bahse konu muafiyet gündeme gelmişti.

ABD’nin, petrol fiyatlarında yaşanabilecek şiddetli bir dalgalanmanın önüne geçmek için altı aylık geçici muafiyet tanıdığı bu ülkeler, İran’ın petrol ihracatının yüzde 75’ine karşılık geliyordu.

2 Mayıs’ta süresi dolacak bu muafiyet uygulamasının söz konusu ülkeler için uzatılamayacağı ABD tarafından açıklandı.

Şimdi cevabı aranan sorular şunlar: Türkiye ve Asya’nın önemli ülkeleri olan Çin ve Hindistan ne yapacak? Alternatif petrol üreticisi ya da üreticileri kim olacak? İran’ın piyasadan zorunlu olarak çıkarılmasından, küresel enerji piyasalarındaki petrol fiyatları nasıl etkilenecek?

PETROL FİYATLARI ARTACAK MI?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 118 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 62 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 155 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 91 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 186 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar