Doğu Akdeniz: Enerji çıkmazı mı enerji fırsatı mı?

Doğu Akdeniz’de son günlerde yine enerji merkezli hareketlilikler yaşanmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günler Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından, Yavuz gemisinin Güzelyurt-1 lokasyonuna ulaştığı ve...

Doğu Akdeniz’de son günlerde yine enerji merkezli hareketlilikler yaşanmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günler Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından, Yavuz gemisinin Güzelyurt-1 lokasyonuna ulaştığı ve sondaja başlayacağı açıklaması yapılmıştı. Bu durum Türkiye’nin bölgede, sondaj çalışmalarını hayata geçirerek somut adımlar atmaya devam ettiğinin göstergesidir.

DOĞU AKDENİZ’DEKİ ENERJİ ÇIKMAZI VE TÜRKİYE

Bölge ülkelerinden uluslararası aktörlere kadar herkesin söz sahibi olma arayışında olduğu Doğu Akdeniz’de enerji ana gündem maddesi. Mesele enerji kaynakları olunca hem kaynak sahibi ülkeler arasındaki diyalog hem de bölgede kurulacak enerji denklemindeki paydaş ülkelerin önemi ortaya çıkıyor.

Ancak bilinen bir gerçek var ki o da, söz konusu aktörlerin Türkiye’nin bölgedeki varlığına karşı çıkarak gerçekleştirdiği ve gerçekleştireceği faaliyetleri engelleme çabası içerisinde olmaları.

Doğu Akdeniz, kazan kazan prensibine göre hareket edilmesi gereken bir bölge. Burada tarafların Türkiye’yi dışlayıcı, bölgedeki işbirliği ve diyaloğun haricinde tutacağı tavırları, çözümden oldukça uzak ve Doğu Akdeniz’in enerji kaynaklarının ekonomiye kazandırılmasının önünde büyük bir engeloluşturuyor.

Bugün Doğu Akdeniz’deki enerji çıkmazının sorumlularının kim olduğu oldukça açık. Bu durumun sorumluları, kaynak sahibi ülkeleri ve bölgenin geleceğini bir çözümsüzlüğe sürükleyen, Türkiye’nin işbirliği ve diyalog çağrılarına karşı duran, Türkiye’nin bölgedeki çalışmalarına karşı çıkan kısacası Türkiye’nin bölgede hareket etmesine dahi tahammül edemeyenler.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 118 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 62 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 155 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 91 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 186 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar