Kurda istikrar için erken sevinç

HÜKÜMET 16 Nisan referandumu öncesi, bir yandan tüm kesimleri rahatlatacak tedbirler alırken, öte yandan de ekonomide istikrar sağlandığını söylemeye başladı. Son günlerde 3.60 liraya inen dolar kurunu örnek verirken...

HÜKÜMET 16 Nisan referandumu öncesi, bir yandan tüm kesimleri rahatlatacak tedbirler alırken, öte yandan de ekonomide istikrar sağlandığını söylemeye başladı. Son günlerde 3.60 liraya inen dolar kurunu örnek verirken, kurun daha da düşeceğini, istikrarın artık sağlandığını vurguluyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, aslında ekonomide önemli bir sorun olmadığını, yaşanan sıkıntıların küresel hareketlerden kaynaklandığını savunuyor. Başbakan ve bakanlar da son günlerdeki konuşmalarında ekonomiye ağırlık vermeye ve istikrarın sağlandığını belirtmeye başladılar.
Kalkınma Bakanı Lütfü Elvan da dün bir konuşmasında, “Merkez Bankası’nın zamanında ve etkili uyguladığı para politikası önlemleriyle döviz kurlarındaki aşırı dalgalanmayı durdurduğunu ve kurların aşağı yönlü bir eğilim izlediğini” söylemiş.
Elvan’ın son dönemdeki Merkez Bankası uygulamalarının etkili olduğunu söylemesi, bence doğru bir tespit. Ancak biraz eksik değil mi?
Unutmayalım; son 2 yılda dolar kurunda yaşanan değer artışı yani devalüasyon, bir ara ulaşılan 3.90 TL’lik seviye nedeniyle yüzde 70’i buldu. Bu oranı gördük şimdi kurlar geriye gidiyor ama şu anda 3.60 TL’ye inen dolar kuru ile hesaplasak bile, son 2 yıldaki devalüasyon oranı hala yüzde 54.
Sormak istediğim; tamam son iki haftada uyguladığı politikalar doğru ama Merkez Bankası son 2 yıldır ne yapıyordu? Görevi ulusal parasını korumak olan bir Merkez Bankası, 2 yılda yüzde 70, hadi diyelim yüzde54 devalüasyona izin veriyorsa görevini yapmış mı oluyor, başarılı mı sayılmalı?

Gelelim, son iki haftadır neyin doğru yapıldığına. Bundan önce küresel gelişmelerin son dönemde uygun olduğunu söylememiz gerekiyor. Ancak daha önce de böyle avantajlı küresel süreçler olmuş ama TL değer kaybetmeye devam etmişti. Merkez Bankası son iki haftada ne yaptı biliyor musunuz; faizleri yükseltti. Yüzde 8 olan ortalama fonlama faizini yüzde 11’e kadar çıkarttı da, o nedenle TL’nin aşırı değer kaybı durdu.
Peki, daha önce neden yapmadı derseniz; çünkü cumhurbaşkanı ve hükümet faizlerin artırılmasını istemiyordu, o nedenle de Merkez faizi artırmadı. Böylece bağımsız kalamadığını da göstermiş oldu. Bıçak kemiğe dayanınca yani dolar kuru 4 TL’nin sınırına dayanınca, Merkez Bankası da gerekeni yapmaya başladı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
TUSAF un ihracatının artması için rejim değişikliği istiyor 29 Nisan 2019 | 204 Okunma Faiz indirim beklentisi yine ötelendi 23 Nisan 2019 | 161 Okunma Huawei, 5G dahil ayrımcı olmayan politikalar istiyor 22 Nisan 2019 | 98 Okunma Beklentileri olumluya çevirmek 15 Nisan 2019 | 1.272 Okunma Tedbirler finans ağırlıklı 11 Nisan 2019 | 163 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar