Hrant Dink cinayetini azmettirenler kim?

Cumhuriyet yazarı Emre Kongar bu hafta 'Hrant Dink cinayetini azmettirenler kim?' başlıklı yazısını kaleme aldı.

Hrant Dink, AKP iktidarı ve o zamanki ortağı “Fethullah Gülen Cemaati”nin gözleri önünde (ve en azından göz yummalarıyla) Samast’ın tetikçi olarak kullanıldığı, örgütlü bir planlama ile katledildi.

2007 yılının başında işlenen bu cinayet, Rahip Santaro, Danıştay Yargıcı Mustafa Yücel Özbilgin ve Zirve Yayınevi cinayetleri ile birlikte, ortamı Ergenekon iddialarına hazırlamak amacıyla işlenen katliamlar zincirinin bir parçasıdır.

***

Hrant Dink cinayeti üzerinde bir de kitabı olan Nedim Şener’in hapisteyken yazdığı bir yazıdan bazı bölümler aktaracağım.

Nedim Şener, hapisten çıktıktan sonra, çok farklı yerlere savruldu ama bu yazısı ilginç iddialar içeriyor.

“Tam zamanlı olarak Hrant Dink cinayetini araştıran bir gazeteci oldum...

... Bunları yazınca çok şeyin değişeceğini düşündüm hep...

Türkiye ve dünya kamuoyu, Hrant Dink’in, devletin polisi, jandarması ve MİT’inin gözü önünde öldürüldüğünü gördü, ihmali ya da kastı olan tüm devlet görevlilerini isim isim öğrendi.

Ama yalnızca öğrendi. O kadar.

Hepsi terfi ettiler, bazıları müsteşar, bazıları vali, bazıları Müdür oldu.

Jandarmalar 6 ay hapis cezası aldı.

Tek ama tek bir polis yargı önüne çıkmadı, çıkarılmadı.

Oysa cinayet polisin gözü önünde işlenmiş, Hrant Dink’in hayatını korumakla görevli polis, cinayetin üzerini örtmek için mahkemelere yanıltıcı belgeler göndererek adalet arayanları kör etmişti.”

FETÖ ile Erdoğan’ın arası bozulunca polisler de yargı önüne çıkarıldı ve hâlâ hapiste olanlar var ama asıl azmettiriciler hâlâ karanlıktalar.

***

Merdan Yanardağ da cinayetin “Cemaat” tarafından işlendiğini belirtir.

Dün attığı, X iletisinde, şöyle dedi:

“Hrant Dink, Ergenekon davalarına uygun bir siyasal ve toplumsal atmosfer yaratmak için FETÖ tarafından planlanarak öldürüldü...”

Arkasından da şunu ekledi:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İktidarın Taksim inadı 30 Nisan 2024 | 144 Okunma 1 Mayıs 2024 28 Nisan 2024 | 114 Okunma Belediyeler demokrasiyi yeniden kurabilir mi? 26 Nisan 2024 | 94 Okunma ‘Bir Kent Lokantası’na yenilmek!’ 25 Nisan 2024 | 409 Okunma İdam fermanı, 23 Nisan Bayramı ve çocuk istismarı 23 Nisan 2024 | 66 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar