Anayasa darbesi ve mülkiyet hakkı

Cumhuriyet yazarı Emre Kongar bu hafta 'Anayasa darbesi ve mülkiyet hakkı' başlıklı yazısını kaleme aldı.

Yargıtay’ın bir dairesinin Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay kararına uymaması ve Mahkeme’nin üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasıyla başlayan “Hukuk Darbesi” veya “Anayasa Darbesi” bunalımı, Yargıtay Başkanlığı’nın ve Cumhurbaşkanı’nın da işe karışmasıyla iyice tırmandı.

Olay, Anayasa’nın AYM hakkındaki emredici hükümlerinin tanınmaması olayı olduğu için, “Hukuk Devleti’ne karşı bir darbe” olarak da yorumlandı.

Tam bu arada, yeni bir yasayla, mülkiyet hakkının zedelenmesi olasılığının da ortaya çıkması çok düşündürücü ve üzücü: İnsanlar mülkiyet haklarını nerede, nasıl, hangi yargı düzeninde arayacaklar?

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu, Kentsel Dönüşüm Yasası hakkında, 11 Kasım 2023 tarihinde “Kentsel Dönüşüm Uygulamaları Mülkiyet Hakkını Gasp Etmenin Gerekçesi Yapılamaz” başlıklı bir bildiri yayımladı.

Bu bildirinin bir özetini değerli okurlarımla paylaşmak istiyorum

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İktidarın Taksim inadı 30 Nisan 2024 | 144 Okunma 1 Mayıs 2024 28 Nisan 2024 | 115 Okunma Belediyeler demokrasiyi yeniden kurabilir mi? 26 Nisan 2024 | 96 Okunma ‘Bir Kent Lokantası’na yenilmek!’ 25 Nisan 2024 | 412 Okunma İdam fermanı, 23 Nisan Bayramı ve çocuk istismarı 23 Nisan 2024 | 66 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar