AKP ikinciliğe düştü mü?

AKP ikinciliğe düştü mü?

Sevgili okurlarım, araştırma şirketlerinin yaşaması yayımladıkları sonuçların güvenilirliğine bağlıdır.


Özellikle seçimler yapıldıktan sonra ortaya çıkan sonuçlar, daha önce yapılan ölçümlerin ne kadar isabetli olduğunu ve şirketlerin güvenilirliğini belirler.

Gerek meslek ahlakı gerekse ticaret ahlakı bakımından bu şirketler araştırmalarından elde ettikleri gerçek sonuçları, saptırmadan açıklamak zorundadırlar.

Her araştırma sonucuyla birlikte, araştırmanın nasıl finanse edildiği, hangi yöntemle ve kaç kişiyle yapıldığı da yayımlanmak zorundadır.

Evrensel olarak kabul edilen standart, araştırmanın, genel nüfusu temsil edecek özelliklere sahip olan 1200 kadar kişiden oluşan bir örneklem ile yapıldığında elde edilen sonuçların da artı eksi yüzde 2 civarında bir sapmaya sahip olduğu biçimindedir.

Bazı şirketler, belli seçmen veya tüketici eğilimlerini, örneğin her ay gibi, periyodik olarak ölçer ve tutum ve davranışların değişme eğilimlerini de belirlerler.

Birçok parti hakkındaki tutum ve davranışların ölçüldüğü araştırmaların sonuçları, zaten çok bölünmeden dolayı küçük yüzdeler halinde olduğundan, kesin yüzdeler ve sıralamalar, hata payları içinde kaldığından, çok güvenilir kabul edilemez.

Fakat bu araştırmaların sonuçları zaman içinde değerlendirildiğinde, hangi partilerin oylarının ne yönde eğilimler gösterdiği genel olarak ortaya çıkar.

Son araştırmaların sonuçlarına göre, iktidarın oylarında düşme, muhalefet oylarında ise yükselme eğilimleri görüldüğü açıktır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Belediyeler demokrasiyi yeniden kurabilir mi? 26 Nisan 2024 | 80 Okunma ‘Bir Kent Lokantası’na yenilmek!’ 25 Nisan 2024 | 402 Okunma İdam fermanı, 23 Nisan Bayramı ve çocuk istismarı 23 Nisan 2024 | 61 Okunma Adaletsizlikler iktidarı zorluyor 21 Nisan 2024 | 142 Okunma Yeni anayasa tuzağı 19 Nisan 2024 | 214 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar