Kamuoyu yoklamaları neyi gösteriyor?

Kamuoyu yoklamalarının medya aracılığı ile siyasette kullanılışı, 100 yaşına yaklaşan sevgili hocam Nermin Abadan’ın uygulamaları ile başlamıştır. Özal’ın, Evren’in ve...

Kamuoyu yoklamalarının medya aracılığı ile siyasette kullanılışı, 100 yaşına yaklaşan sevgili hocam Nermin Abadan’ın uygulamaları ile başlamıştır.
Özal’ın, Evren’in ve ABD’nin desteği ile ön plana çıkıp parti kurduktan sonra, yine Evren’le ters düşmesini takiben, kendisine yönelen kamuoyu desteğini vurgulamak için kullanmasıyla da önem kazandılar.
Bülent Tanla’nın PİAR araştırma şirketi, siyasal eğilimlerdeki başarılı ölçümleriyle, kamuoyu araştırmalarının stratejik önemini, topluma 1980’lerde gösterdi.
Benim de tam bu dönemde, sakal bahanesiyle, 12 Eylül 1980 askeri darbesini ve YÖK’ü protesto etmek için Hacettepe’den istifa edip Hürriyet’te çalışmaya başlamamla, siyasal kamuoyu araştırmaları, Hürriyet’in öncülüğünde medyada kurumlaştı.

***

Siyasal kamuoyu araştırmalarının önem kazanmasıyla, kaçınılmaz olarak, bunların kötüye kullanılmaları da başladı.
Özal’ın kurdurduğu Star Televizyonu, onun partisi olan ANAP’ı, çok önde gösteren abartılmış sonuçlar yayınlamaya başlamıştı. Çünkü sağ seçmenin, önde giden favori parti lehine bir tercih yapacağı düşünülüyordu.
Ben de 1983 seçimleri öncesi Hürriyet’te bir araştırma yapmıştım ve tam sonuçları yayınlayacağımızı ilan ettiğimiz gün, sıkıyönetim komutanlığından yayın yasağı gelmişti. Bunun üzerine ANAP’ın kazanacağını önceden bildiğim bu araştırmayı notere tasdik ettirmiş ve sonra yayınlamıştım.
Meraklısı, öyküsünü, hem Cumhuriyet’in eski yazıişleri müdürlerinden, sevgili genç dostum rahmetli Mehmet Sucu’nun “12 Eylül Yasakları” adlı kitabında, hem de belgenin fotokopisini benim “Herkesten Bir Şey Öğrendim” adlı nehir söyleşimde bulabilir.

***

Kamuoyu yoklamalarında konuşulan kişilerin kesinlikle sakladıkları veya yanlış yanıt verdikleri üç konu vardır:
Gelir
İnanç
Siyasal Parti

***

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Belediyeler demokrasiyi yeniden kurabilir mi? 26 Nisan 2024 | 35 Okunma ‘Bir Kent Lokantası’na yenilmek!’ 25 Nisan 2024 | 400 Okunma İdam fermanı, 23 Nisan Bayramı ve çocuk istismarı 23 Nisan 2024 | 61 Okunma Adaletsizlikler iktidarı zorluyor 21 Nisan 2024 | 142 Okunma Yeni anayasa tuzağı 19 Nisan 2024 | 214 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar