Yeni başkandan talebim

Türk Dil Kurumu'nun başkanı değişti. Prof. Mustafa Sinan Kaçalin görevden alındı. Yerine Ege Üniversitesi'nden Prof. Gürer Gülsevin atandı. Hayırlı olsun. Prof. Kaçalin dil konusunda takıntıları...

Türk Dil Kurumu'nun başkanı değişti. Prof. Mustafa Sinan Kaçalin görevden alındı. Yerine Ege Üniversitesi'nden Prof. Gürer Gülsevin atandı. Hayırlı olsun.
Prof. Kaçalin dil konusunda takıntıları olan bir kişiydi. "Hayat kelimesi varken niye yaşam diyoruz? 'Yaşam merkezi' de ne demekmiş" şeklinde açıklaması vardır.
O sözler Kaçalin'in, dil-toplum-bilimci ilişkisini kavrayamamış olduğunun işaretiydi. 'Hayat merkezi' demek yerine, 'yaşam merkezi' diyorsak bunun sebebi (sebepleri) olmalı. Bilimcinin görevi bir tabirin niye tercih edildiğini araştırmaktır; dil polisliği yapmak değil.
(Not: Öztürkçeciler bir sürü saçmalığa imza attı. O bir devirdi; geçti. Hala öztürkçe düşmanlığı yapmak, 'Ben geçmişte yaşıyorum' demektir. İzale edilmesi gereken ideolojik bir hastalıktır.)
Bazı konularda takıntıları bulunsa da, bir yönetici başarılı olabilir, faydalı işler yapabilir... Selfie yerine özçekim sözünü önermek, o tutmayınca da görçek kelimesini ortaya atmak dışında, Kaçalin döneminden aklımda kalan hiçbir dişe dokunur icraat yok.
Hakkını yemek istemem. Olumlu işler yapmış olabilir. Ancak bana yansımadı. (Unutmayalım ki icraatı duyurmak, hatta reklamını yapmak da çağdaş yöneticinin görevidir.)
Prof. Kaçalin ile tanışmamıştım. Yeni Başkan Prof. Gülsevin'i de tanımıyorum. İnşallah başarılı olur. Yeni başkanın uygulamak istediği bir plan-program vardır mutlaka. Yoksa da en kısa sürede hazırlayacaktır.
Benim kendisinden bir ricam olacak. Bu talebi en az 15 yıldır TDK'ye iletiyorum. Çıt çıkmıyor.
Türk Dil Kurumu tez elden bir Eş ve Karşıt Anlamlı Kelimeler Sözlüğü hazırlamaya girişmeli. Frenklerin Thesaurus adını verdiği böyle bir sözlük, sadece okul ve işyerlerind...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeyhül Muharririn 12 Kasım 2018 | 913 Okunma Cenaze marşı 11 Kasım 2018 | 711 Okunma Milyar dolarlık arayış 10 Kasım 2018 | 4.314 Okunma Kaşıkçı niye öldürüldü? 04 Kasım 2018 | 5.696 Okunma Bellek dostu yazı tipi 03 Kasım 2018 | 245 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar