Cüzdan kime oy veriyor?

Manzara ortada: PKK'nın etkin olduğu Güneydoğu bölgesinde, AK Parti ile 'Kürtçü parti' yuvarlak hesap aynı oyu alıyor. PKK, AK Parti'nin bölgedeki gücünü kırabilmiş değil. Muhafazakârdindar Kürtler...

Manzara ortada: PKK'nın etkin olduğu Güneydoğu bölgesinde, AK Parti ile 'Kürtçü parti' yuvarlak hesap aynı oyu alıyor.
PKK, AK Parti'nin bölgedeki gücünü kırabilmiş değil. Muhafazakârdindar Kürtler, AK Parti'ye oy veriyor... Ulusalcı-seküler Kürtler, HDP'yi tercih ediyor.
Devlet yanlısı Kürt aşiretleri AK Parti'ye yönelirken, nüfusu ve nüfuzu az olan aşiretler HDP'yi tercih ediyor.
Güneydoğu'dan ciddi miktarda oy alsa da, HDP'nin, Türkiye genelindeki "kemik oyu" yüzde 6.5 civarında... Yani PKK'nın halka silahla baskı yapması, en fazla bu oranı garantiye alır ki o da yüzde 10 barajını aşmaya yetmiyor.
O halde asıl tartışılması gereken nokta, seçime 50 gün varken PKK'nın yapacağı seçim propagandası olmasa gerek. (Bugüne kadar yaptı da ne oldu? AK Parti'ye oy verecek Kürt vatandaş yine veriyor.)
Bence kritik nokta şu: 7 Haziran'da sandık baskısı olacak mı, olmayacak mı?
2011 seçimlerinin ardından gittiğim Güneydoğu illerinde bazı vatandaşlar yana yakıla anlatıyordu: "Sandığın başında militanlar bekliyor. Sıkıysa onların istediği şekilde oy atma!"

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeyhül Muharririn 12 Kasım 2018 | 913 Okunma Cenaze marşı 11 Kasım 2018 | 711 Okunma Milyar dolarlık arayış 10 Kasım 2018 | 4.314 Okunma Kaşıkçı niye öldürüldü? 04 Kasım 2018 | 5.696 Okunma Bellek dostu yazı tipi 03 Kasım 2018 | 245 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar