SHP batti, CHP de batar

Sosyal Demokrat Halkçı Parti vardı bir zamanlar. 3 Kasım 1985’te kuruldu, 18 Şubat 1995’te son buldu. Türk siyasetinde 10 yıl bile ayakta kalamadı. CHP’ye kapağı atıp birleşti ve siyasi hayatına son verdi. Sol...

Sosyal Demokrat Halkçı Parti vardı bir zamanlar. 3 Kasım 1985’te kuruldu, 18 Şubat 1995’te son buldu. Türk siyasetinde 10 yıl bile ayakta kalamadı. CHP’ye kapağı atıp birleşti ve siyasi hayatına son verdi.

Sol adına ortaya çıktı, ama solun bütün hastalıklarını bünyesinde taşıdı. Zaman içinde geleneksel sol unsurların büyük bölümünü dışarıya attı. Marjinalleştikçe marjinalleşti; bir etnik yapı ve mezhep partisi haline geldi. Hem Deniz Baykal, hem de Bülent Ecevit tarafından çok eleştirildi. Hatırlayanlar vardır mutlaka, Ecevit, o dönemde hep “SHP bölücülük yapıyor, etnik harekete destek oluyor” açıklamaları yaptı.

Yine hatırlayanlar olacaktır, 1990’lı yılların başında bugünkü HDP’nin atası olan bir HEP vardı. SHP, o HEP’le seçim işbirliği yaptı. Erdal İnönü, özellikle Doğu ve Güneydoğu’da listelerine HEP’lileri doldurup, Meclis’e taşıdı. Bu da sonun başlangıcını hazırladı, SHP’nin bitişi oldu.

Deniz Baykal, daha sonraki yıllarda CHP’ye SHP’den gelen sakat anlayışları temizlemek için çok uğraştı. Ecevit ise, bu yapıya hiç bulaşmadı ve hep eleştirdi. 1999 seçimlerinde DSP ile sonuç aldı, iktidarı yakalayıp, Başbakanlık Koltuğu’na oturdu.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun CHP Genel Başkanlığı’na gelmesinin ardından defalarca yazdım. Pek çok kere “CHP’nin SHP’lileşmesinden” bahsettim. CHP’nin içinden de bu yönde sesler yükseldi. Ancak, o sesler kısıldı. Büyük bölümü ya susturuldu ya da tasfiye edilerek parti dışına atıldı. Kılıçdaroğlu’nun ilk günlerinde parti içinde aynı tepkileri gösterenlerin bir kısmı da zaman içinde yapıya ayak uydurdu ve söylediklerini unuttu.

Ve CHP çok değişti…

Tıpkı SHP gibi marjinalleşti.

***

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tarihi savrulma 25 Mayıs 2023 | 645 Okunma Erdoğan kaybeder mi? 24 Mayıs 2023 | 1.075 Okunma Tükettiler cephaneyi 23 Mayıs 2023 | 642 Okunma Hâlâ mı aynı dil? 18 Mayıs 2023 | 676 Okunma Ne vereyim abime? 17 Mayıs 2023 | 840 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar