NATO’nun perde gerisi

Varşova Yıl 1955… 4 Nisan 1949’da oluşturulan bir savunma örgütlenmesi olan NATO’ya karşı Sovyetler Birliği’nin öncülüğünde “Varşova Paktı” kuruldu. Rusya’nın yanı...

Varşova

Yıl 1955… 
4 Nisan 1949’da oluşturulan bir savunma örgütlenmesi olan NATO’ya karşı Sovyetler Birliği’nin öncülüğünde “Varşova Paktı” kuruldu. Rusya’nın yanı sıra, Polonya, Bulgaristan, Çekoslovakya, Doğu Almanya, Romanya ve Arnavutluk da bu paktın üyeleri arasında yer aldı.
Yıl 1991… 
Sovyetler Birliği çöktü. Şimdi, düne kadar Varşova Paktı’nda yer alan Rusya dışındaki bu ülkelerin tamamı NATO üyesi. En önemlisi de Rusya’nın NATO’ya yeniden kafa tuttuğu bir dönemde NATO Zirvesi Varşova’da yapılıyor. Geçmişte NATO’ya karşı kurulan pakta adını veren bir şehirde NATO Zirvesi’nin toplanmasında Rusya’ya karşı oldukça anlamlı bir mesaj var. 
Rusya’nın genişleyen etkisi Gürcistan’la başladı. NATO buna cevap veremedi. 
Ardından, Moskova’nın Ukrayna Operasyonu geldi. Ruslar, Kırım’ı ilhak etti. NATO yine bir şey yapamadı. 
Ruslar, bugün de Suriye’de oldukça etkili. Zaman zaman NATO ile aynı hedeflere yöneliyor, zaman zaman da Suriye’de NATO’nun desteklediği unsuları vurabiliyor. 
NATO bundan rahatsız ve çözüm arıyor. Çünkü, geçen zaman gösterdi ki, NATO’nun Rusya üzerinde caydırıcı etkisi kalmamış durumda. 
HHH 
Obama’dan Hollande’a, Merkel’den Cameron’a kadar dünyanın önemli ülkelerinin liderleri Vaşova’daydı. Biz de Cumhurbaşkanımız Erdoğan’la temsil edildik. Zirveye, 28 NATO üyesi ülkenin devlet ve hükümet başkanlarının yanı sıra, teşkilatın işbirliği yaptığı 25 “partner ülkeden” 70 yakın üst düzey yönetici katıldı. 
Zirve, iki önemli konu başlığı etrafında geçti: 
1)Rusya’nın etki alanını sürekli olarak genişletmesinin önüne geçmek. 
2)Terörle mücadele. 
Bu konularda bir dizi kararlar alındı. Tabii, önemli olan karar almaktan çok, bu kararları etkili bir şekilde alanda uygulayabilmek. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tarihi savrulma 25 Mayıs 2023 | 645 Okunma Erdoğan kaybeder mi? 24 Mayıs 2023 | 1.076 Okunma Tükettiler cephaneyi 23 Mayıs 2023 | 642 Okunma Hâlâ mı aynı dil? 18 Mayıs 2023 | 676 Okunma Ne vereyim abime? 17 Mayıs 2023 | 840 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar