Nasıl bu hale geldik?

Akşam Gazetesi Yazarı Emin Pazarcı'nın bugünkü (12.05.2022)''Nasıl bu hale geldik?'' başlıklı yazısı.

Biz öyle bir milletiz ki, tarih boyunca dünyaya insanlık dersi verdik. Dünyanın neresinde mazlum varsa umudunu bize bağladı, bizden yardım istedi.

Gün oldu, gemilere doldurup getirdik onları. Gün geldi, imdat çağrıları üzerine ordular ve donanmalar yönlendirdik.

Balkanlar'da Haçlı Zihniyetinin saldırdığı kılıç artığı Türkler bu topraklara sığınıp hayatta kaldı. Kafkaslar'da katliamlardan kaçan Müslümanlar Anadolu'da hayat buldu.

Bu toprakları olmasaydı, Kırım Tatarları, Çerkezler, Balkan Türkleri başta olmak üzere pek çok topluluğun neredeyse soyu kuruyacaktı. Biz, sadece Müslümanlaradeğil, zorda kalan Yahudilere ve Hıristiyanlara bile kucak açan bir medeniyetin mirasçısıyız. Bu topraklarda kimin geçmişini kazısanız, altından mutlaka acı bir göç hikâyesi çıkar.

Sadece benim geçmişim bile Rusya Kazan, Yunanistan Preveze, Bulgaristan Kırcaali gibi Anadolu dışındaki üç ayrı toprak parçasına dayanır. Ama bu toprakların asli unsuruyuz biz.

Milli Mücadeleye biz katıldık. Kurtuluş Savaşı'nda biz kanımızı döktük. Nihayet bu cumhuriyeti hep birlikte el ele vererek kurduk.

Daha da öncesine gidebiliriz. Osmanlı coğrafyasının dört bir yanından gelip, İslam toprağını namert çiğnemesin diye Çanakkale'de toprağa düşmüş şehitlerimiz var hepimizin.

Batı gibi değiliz biz. Geniş bir coğrafyaya yayılmış büyük bir medeniyet ve milletiz. Göçlerle hayat buldu bu topraklar. Özal döneminde bile Azerbaycan'ın bağımsızlığa kavuşmasıyla oradan bilim adamları üniversitelerimize taşındı. Onlar eğitim hayatımıza büyük destek verdi.

Bizim ihtiyacımız olduğunda onlar, onların ihtiyacı olduğunda biz yardıma koştuk. Biz Batı'ya benzemeyiz, çok farklıyız. Gücümüzü de bu farklılığımızdan alıyoruz zaten.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tarihi savrulma 25 Mayıs 2023 | 645 Okunma Erdoğan kaybeder mi? 24 Mayıs 2023 | 1.076 Okunma Tükettiler cephaneyi 23 Mayıs 2023 | 642 Okunma Hâlâ mı aynı dil? 18 Mayıs 2023 | 676 Okunma Ne vereyim abime? 17 Mayıs 2023 | 840 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar