Karizmatik şarlatan

Önce, “karizma”dan başlayalım. Eski Yunan’da “Tanrı bağışı, vergisi” ya da “Tanrı tarafından verilen güç” anlamına gelir. Fransızcada ise, Papalığa atfedilen...

Önce, “karizma”dan başlayalım. Eski Yunan’da “Tanrı bağışı, vergisi” ya da “Tanrı tarafından verilen güç” anlamına gelir. Fransızcada ise, Papalığa atfedilen “Tanrı tarafından verilen sorgulanamaz güç ve yetki” olarak da kullanılır.

“Şarlatan” kelimesi ise, Papalığın uygulamaları sonucu ortaya çıkmıştır. Papalık, Ortaçağ’da “karizmasından” aldığı güçle günahkâr insanları para karşılığı affetmiş, ellerine de bir belge vermiştir. Sonra, İtalyan “şarlatanlar” devreye girip, bunun sahtesini çok daha ucuza üretip satmıştır.
Demem o ki, Papalık da şarlatanlar da aynı işi yapmıştır. Farklı metotlar uygulayarak insanlara “cennet anahtarı” satmışlardır.
Durum bu olunca, Papa Franciz’e “Karizmatik Şarlatan” da denilebilir. Uyar, yanlış olmaz, haksızlık ettiğimiz söylenemez. Papa, zaten yaptığı son açıklama ile bunu çoktan hak etti!
* * *
Ne dedi, Papa Franciz? 1915 Olayları’nın “soykırım” olduğunu söyledi!
Araştırdığından, bildiğinden ve belgeler öyle dediği için değil elbette. Vatikan’ın uyguladığı siyaset öyle gerektirdiği için böyle konuştu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tarihi savrulma 25 Mayıs 2023 | 645 Okunma Erdoğan kaybeder mi? 24 Mayıs 2023 | 1.076 Okunma Tükettiler cephaneyi 23 Mayıs 2023 | 644 Okunma Hâlâ mı aynı dil? 18 Mayıs 2023 | 676 Okunma Ne vereyim abime? 17 Mayıs 2023 | 840 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar