İşkenceciden ince öğütler

İşkencecidir bunlar, Guantanamo gibi yerlerde özel merkezler kurarlar. Çok iyi ırkçılık yaparlar. Mısır örneğinde olduğu gibi diktatörleri desteklerler. Menfaatleri neyi gerektiriyorsa, oraya yönelirler. İşgal...

İşkencecidir bunlar, Guantanamo gibi yerlerde özel merkezler kurarlar. Çok iyi ırkçılık yaparlar. Mısır örneğinde olduğu gibi diktatörleri desteklerler. Menfaatleri neyi gerektiriyorsa, oraya yönelirler. İşgal eder, savaş suçu işlerler. “Refah getireceğiz” diyerek, gözyaşı üretirler. Toplu katliamın çeşitli türlerinden örnekler verirler…

Mesela, her yıl çeşitli ülkelerle ilgili “insan hakları raporları” yayınlarlar. Eleştirir, yerden yere vururlar. Buna karşılık, kendileri ile ilgili hiçbir suçlamayı kabul etmezler. Çünkü, her şeyi yapma hakkına sahip olduklarını düşünürler. 
Sonra döner “insan hakları” nutukları atarlar. Sağa sola, ona buna ince ayarlar vermeye kalkarlar.
Müşterileri de çoktur.
En son Conrad Otel örneğinde olduğu gibi kapısının önüne yığılır, sıraya girerler. Önce, biriktirdikleri bütün kini kusar, sonra da gerekli öğütleri alırlar.
Bir tiyatrodur, devam edip gider…
* * *
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, İstanbul’da bazı görüşmeler yaptı. Ama görüştükleri isimlerin tamamına yakını, benzer tornadan çıkmış gibiydi. Sanki özel bir çaba sonucu cımbızla çekip çıkarılmış, seçilmişti.
Biden, bu görüşmelerde Akademisyenler Bildirisi’ne destek verip, süslü laflar etti:
-Basın ve ifade özgürlüğü, yalnızca Amerikan değerleri değil, tüm insanların ortak değerleridir.
“Dur bir dakika” diyen olmadı.
Kimse Biden’e, “Bizimle dalga mı geçiyorsun sen?” hatırlatmasında bulunmadı:
-Hatırlar mısın?11 Eylül saldırısından sonra Amerika’da 600 civarında akademisyen, devleti suçlamıştı. Sizin senatonuzun aldığı özel bir kararla hepsi FBI tarafından teker teker sorgulanmıştı.
Ve sormadı:
-Karar parlamentodan alınınca sergilenen tavır demokratik, yargı tarafından yapılınca antidemokratik mi oluyor? Biden, Silivri Cezaevi’ndeki Can Dündar’ın ailesi ile de görüştü. Dündar’ın oğluna “Senin cesur bir baban var” dedi:
-Onunla gurur duy.
Yine bir Allah’ın kulu kalkıp kendisine hatırlatmada bulunmadı:
-Madem devletin gizli belgelerini yayınlamak bir cesaret göstergesidir, WikiLeaks belgeleri için neden aynı tavrı göstermediniz? Niçin Assange hakkında tutuklama kararı çıkardınız?
Evet, bunların hiç biri sorulmadı. Görüşmeye gidenler arasında soracak isim yoktu. Çünkü, hepsi özel seçilmişti!
* * *
Durum bu olunca, Biden hızını alamayıp, süslü laflar etmeye devam etti:
-Bütün ülkelere eleştirebilmenin, özgürce nefes almak kadar önemli olduğunu anlatmaya devam edeceğiz.
Hadi oradan…

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tarihi savrulma 25 Mayıs 2023 | 645 Okunma Erdoğan kaybeder mi? 24 Mayıs 2023 | 1.077 Okunma Tükettiler cephaneyi 23 Mayıs 2023 | 645 Okunma Hâlâ mı aynı dil? 18 Mayıs 2023 | 677 Okunma Ne vereyim abime? 17 Mayıs 2023 | 841 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar