Dünyaya 400 bastık!

Malum koro “yandık, bittik, kül olduk” diyebilir… Bazıları felaket tellallığı yapmaya devam edebilir… Hatta, “Türkiye’nin imajı yerlerde sürünüyor” türünden söylemler de ortaya...

Malum koro “yandık, bittik, kül olduk” diyebilir… Bazıları felaket tellallığı yapmaya devam edebilir… Hatta, “Türkiye’nin imajı yerlerde sürünüyor” türünden söylemler de ortaya atılabilir… 
Ne fark eder? Neye yarar?.. 
Türkiye’nin pek çok alanda attığı son derece önemli adımların üzerini örtüp, Türkiye gerçeğini değiştirebilir mi? Mesela, ısıya dayanıklı süper alaşımda attığımız adımı gölgeleyebilir mi? 
Biliyor musunuz, Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Türker, İngilizlerle birlikte bir çalışma yürütüyordu. Gazi ve İngilizlerin Leeds Üniversitesi işbirliği, son derece önemli bir sonuç verdi. Isıya dayanıklı süper alaşımlarda tam 400 derece daha ileri gidildi. Bu alaşımlar, genellikle 800-900 derece sıcaklığa dayanabiliyordu. Bu dayanıklılık seviyesi 1.200-1.300 dereceye kadar çıkarıldı. 
Altına da Türk imzası atıldı. 
Yetmedi, bitmedi. Bu alaşım, British Gaz’ın kapalı devre gaz tribünlerinde kullanılmaya başlandı. Yakında dalga dalga dünyaya yayılacak.

***

Sıkıntımız var, biliyorsunuz… 
Terör saldırıları devam ediyor. En çok da yollara tuzaklanan el yapımı patlayıcılar asker ve polisimizi vuruyor. Hain pusularda peş peşe şehitler veriyoruz. 
Zırhlı araçlarımız var, üstelik bunlar dünyanın en iyilerinden; ama bombaların tesiri yüksek olunca sonuç vermiyor. Bu yüzden Milli Savunma Bakanlığı ARGE birimi Gazi Üniversitesi ile irtibata geçti. Sıkıntıya çözüm bulunmasını istedi: 
-Elimizdeki zırhlı araçların kalitesi yüksek, ama yetmiyor. Patlama anındaki şok etkisi, asker ve polisimizin omuriliğinde ciddi hasarlar doğuruyor. Bu enerjiyi azaltacak bir malzemeye ihtiyaç var. 
Prof. Mehmet Türker, o sırada Almanlarla birlikte trafik kazalarında çarpışma anında otomobillerdeki enerjiyi azaltmak için bir çalışma yürütüyordu. Dikkatini ve çalışmasını askeri araçlara yönlendirdi. Ekibi ile birlikte bor takviyeli metalik köpük üretti. 
Bu malzeme suda yüzecek kadar hafif ve sadece 2 santim. 
Askeri zırhlı araçların altına yerleştirildi. 6-8 ve 10 kiloluk TNT kalıpları ile denemeler yapıldı. Patlama sırasındaki enerjiyi ciddi şekilde azalttığı görüldü. Muhteşem sonuçlar alındı. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tarihi savrulma 25 Mayıs 2023 | 645 Okunma Erdoğan kaybeder mi? 24 Mayıs 2023 | 1.076 Okunma Tükettiler cephaneyi 23 Mayıs 2023 | 642 Okunma Hâlâ mı aynı dil? 18 Mayıs 2023 | 676 Okunma Ne vereyim abime? 17 Mayıs 2023 | 840 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar