Dünya savaşı!

Akşam Gazetesi Yazarı Emin Pazarcı'nın bugünkü (02.11.2022)''Dünya savaşı!'' başlıklı yazısı.

Zaman zaman basında tartışılır, 'Üçüncü Dünya Savaşı çıkacak mı?' ya da 'Ne zaman çıkacak' diye...

Çıktı zaten. Uzun süredir de devam ediyor. ABD tarafından ilan da edildi. Ancak bu bildiğimiz türden değil, farklı bir savaş. Amerika'nın dünya hâkimiyetini sürdürme ve pekiştirme savaşı!

ABD'nin 2022 Yılı Ulusal Güvenlik Strateji Belgesi'ne şöyle bir göz attım. 12 Ekim tarihli belgenin girişinde Beyaz Saray açıkça yazmış. 10 yıllık hedef, kısaca 'ABD'yi jeopolitik rakiplerini geride bırakacak şekilde konumlandırmak' olarak özetleniyor.

Peki, bunu kiminle yapacak?

Yazıyor belgede, müttefikleri ile. 'Müttefik' dediysek lafın gelişi! ABD ne derse o olacak! Belgede aynen şu ifade yer alıyor:

'Amerika Birleşik Devletleri'nden daha güçlü ve amaca yönelik liderlik etmek üzere konumlanmış daha iyi bir ülke bulunmamaktadır.'

Şimdi daha iyi anlaşılıyor, Türk siyasetinde son günlerde gelişen ABD'ye gidip boy gösterme sevdasının sebebi. Amerika çağrısını yapmış zaten. Küresel anlamda "Milyonlarca insanın hayatını doğrudan etkileyen meselelerin sorumluluğunu üstlenmekten" bahsediyor.

Bizimkiler de "Ben de varım, ben de peşine takılmak istiyorum" mesajını vermek için gidip orada boy gösteriyor!

***
Belge, süslü laflar ve demokrasi vurgusu ile dolu. Biliyorsunuz, Irak'a da "demokrasi götürmek" için gitmişlerdi! Şimdi de kendini kastederek "sağlam bir liderlikten" bahsediyor. "Dünyanın geleceği için verilen mücadeleyi" yönetmeye hazır olduğunu ilan ediyor.

"Yurt içinde güçlüyüz, o yüzden yurt dışında da güçlüyüz" diyor. Dinamik bir ekonomiye ve yaratıcı bir halka sahip olduğundan bahsediyor. Aba altından sopa göstermeyi de ihmal etmiyor:

"Ordumuz rakipsizdir ve öyle kalmaya da devam edecektir."

En önemlisi, yol haritalarının "dünyayı hedef aldığı" açıkça ilan ediliyor.

İki temel düşmanı var:

Biri Çin Halk Cumhuriyeti, diğeri de Rusya. Zaten Strateji Belgesi baştan sona onlarla mücadele etmeye yönelik. Bu iki düşmana karşı işbirliği arıyor. Fakat "Jeopolitik rekabet ve milliyetçiliğin" bu işbirliğini zorlaştırdığının altı çiziliyor.

İlginçtir, baştan sona ABD menfaatlerini ve Amerikan Milliyetçiliğini öne çıkaran Strateji Belgesi, başka ülkelerin milliyetçilik yapmasını sıkıntı olarak görüyor!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tarihi savrulma 25 Mayıs 2023 | 645 Okunma Erdoğan kaybeder mi? 24 Mayıs 2023 | 1.076 Okunma Tükettiler cephaneyi 23 Mayıs 2023 | 642 Okunma Hâlâ mı aynı dil? 18 Mayıs 2023 | 676 Okunma Ne vereyim abime? 17 Mayıs 2023 | 840 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar