DAEŞ, Rus ve Şam işbirliği

Sürdürülen algı operasyonlarını, Rusya’nın Sovyet döneminden kalma taktiklerini bir kenara bırakalım, gerçeğe bakalım… Belgeleriyle ortada: Esad rejimi, Ruslar aracılığıyla DAEŞ’ten...

Sürdürülen algı operasyonlarını, Rusya’nın Sovyet döneminden kalma taktiklerini bir kenara bırakalım, gerçeğe bakalım…

Belgeleriyle ortada: Esad rejimi, Ruslar aracılığıyla DAEŞ’ten petrol satın alıyor. Ruslar, bu faaliyet ile Suriye yönetimini rahatlatırken güzel paralar kazanıyor. Putin de Esad da DAEŞ de durumdan memnun. 
Ama Ruslar, DAEŞ’le mücadele etmek için Suriye’de! 
Böyle bir tablo içinde olacak iş mi bu? “Ruslar, DAEŞ’le mücadele ediyor” iddiası, eşyanın tabiatına ve yaşanan gerçeklere aykırı bir durum. 
Tam tersine ortada bir işbirliği var. Ruslar, DAEŞ ve Şam’ı besliyor; DAEŞ de Rus ve Şam işbirliğine yardım ediyor. 
Bugün orada DAEŞ denilen bir yapılanma olmasaydı, Ruslar böylesine pervasızca at koşturabilir miydi? 
Tabii ki hayır. 
Demek ki, bugün Rusların Suriye içinde varlığını sürdürmesi, DAEŞ’in yaşamasına bağlı. Aynı durum Şam yönetimi için de geçerli. Esad, daha birkaç gün önce “DAEŞ’i temizlemeden görevden ayrılmam” demedi mi? Kendi varlığını DAEŞ’in varlığına bağlamadı mı? 
* * *
Aslında Rusya’nın geçmişine bakıldığında ortada yadırganacak bir durum yok. Ruslar, Sovyet döneminde de her türlü terör örgütüne yardım ettiler. Dünyanın dört bir yanına terör ihraç ettiler. Onları alabildiğine kullandılar. 
Bugün de tarihin tekerrür ettiği söylenebilir. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tarihi savrulma 25 Mayıs 2023 | 645 Okunma Erdoğan kaybeder mi? 24 Mayıs 2023 | 1.076 Okunma Tükettiler cephaneyi 23 Mayıs 2023 | 642 Okunma Hâlâ mı aynı dil? 18 Mayıs 2023 | 676 Okunma Ne vereyim abime? 17 Mayıs 2023 | 840 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar