Büyük Erdoğan tehdidi!

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz, İslam Dünyası’nda çok etkili bir figür ve Ankara’ya resmi bir ziyaret gerçekleştiriyor. Bu, oldukça önemli… Abdülaziz, dünyanın en çok petrol...

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz, İslam Dünyası’nda çok etkili bir figür ve Ankara’ya resmi bir ziyaret gerçekleştiriyor.

Bu, oldukça önemli…
Abdülaziz, dünyanın en çok petrol üreten ülkelerinden birinin lideri. Türkiye ile onlarca alanda işbirliği içinde. Suriye meselesine de bizim gibi bakıyor. Muhaliflerin bir merkezi Riyad’da, diğer merkezi İstanbul’da. Kim ne derse desin, Türkiye ve Suudi Arabistan’a rağmen, Suriye’de bir çözüm mümkün değil.
Ziyaret, ilişkileri daha da artıracak. İslam Dünyası açısından önemli yansımaları olacak. Bugün İslam Dünyası oldukça dağınık. İçinde birbirleriyle kavgalı ülkeler var. Birlikte tavır alması gereken konularda bile ortak hareket edemiyor.
Türkiye ve Suudi Arabistan, ortak hareketi sağlayabilecek iki önemli müttefik. Bu durumdan rahatsızlık duyacak ülkeler de elbette olacak!
Çünkü…
Türkiye ve Suudi Arabistan bir sinerji oluşturabilirse, çok şeyin değişme ihtimali var. En basitinden, petrol üretiminin merkezi olan İslam Dünyası ortak hareket edebilirse, hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Bu merkezin Batı’ya açılan kapısı olarak Türkiye’nin de eli alabildiğine güçlenecek.
* * *
Cumhurbaşkanı Erdoğan, uzun süredir ne diyor. “Dünyanın beşten büyük olduğunu” tekrarlayıp duruyor. Birleşmiş Milletler’in ciddi bir reforma ihtiyacı olduğunun altını sürekli olarak çiziyor. Bu söylemiyle pek çok ülkeden de destek buluyor.
İslam Dünyası’nın kenetlenmesi, BM’yi reforma zorlayabilir…
BM Güvenlik Konseyi, yeniden dizayn edilebilir.
İsterler mi bugün gücü elinde bulunduranlar? İstemezler elbet. O yüzden, hem bu söylemin, hem de bu yönde atılacak adımların karın ağrısı ortaya çıkarması çok doğal.
* * *
Şimdi gelelim, bir başka önemli gelişmeye…
Bu ziyaretin ardından, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi var. Zirve, 14-15 Nisan’da İstanbul’da toplanacak. Teşkilatın başkanlığını üç yıllığına biz alacağız. Yani, İslam Dünyası’nın başkanlığı Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a geçecek.
Suudi Kralı’nın zirve öncesi Ankara’ya gelmesi de tesadüf değil. Bu ziyaret, Türkiye’nin dönem başkanlığı sırasında, Suudi Arabistan’ın Erdoğan’a tam destek vereceğini gösteriyor.
“Türkiye dönem başkanlığı sırasında ne yapacak?” derseniz…
Şimdiden belli. Dört ana hedefi var:
1) Suriye’de barışı sağlamak.
2) Küresel terörle mücadele etmek.
3) Filistin sorununun çözümü.
4) Birleşmiş Milletler’de reform için uluslararası toplumu harekete geçirmek.
Üstelik bunlar sadece lafta kalacak başlıklar değil. Türkiye, bu amaçla 10 yıllık bir de eylem planı hazırladı. Zirveye sunulacak ve büyük ihtimalle kabul edilecek. Türkiye’nin nasıl 2023 hedefleri varsa, bundan böyle İslam Dünyası’nın da 2025 hedefleri olacak.
Üstelik bu hedeflere doğru da Erdoğan başkanlığında yürünecek. Dile kolay, tam üç yıl! Cumhurbaşkanı Erdoğan, tam üç yıl boyunca İslam Dünyası’nın geleceğini şekillendirecek adımlar atacak. Sadece Türkiye’nin değil, İslam Dünyası’nın da geleceğine damgasını vuracak.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tarihi savrulma 25 Mayıs 2023 | 645 Okunma Erdoğan kaybeder mi? 24 Mayıs 2023 | 1.076 Okunma Tükettiler cephaneyi 23 Mayıs 2023 | 642 Okunma Hâlâ mı aynı dil? 18 Mayıs 2023 | 676 Okunma Ne vereyim abime? 17 Mayıs 2023 | 840 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar