Zam yaparak enflasyonu düşürmek

Enflasyon, “fiyatlar genel düzeyinin artması” şeklinde tanımlanır. Bu tanıma “artmaya devam etmesinin beklenmesi” ibaresi de eklenirse, enflasyon denen süreç daha iyi anlaşılır.Enflasyonun sözlük anlamı...

Enflasyon, “fiyatlar genel düzeyinin artması” şeklinde tanımlanır. Bu tanıma “artmaya devam etmesinin beklenmesi” ibaresi de eklenirse, enflasyon denen süreç daha iyi anlaşılır.

Enflasyonun sözlük anlamı “şişme”dir. Soru şudur: Enflasyon, fiyatların şişmesi midir, yoksa şişen başka bir şey yüzünden fiyatlar şişmekte/artmakta mıdır? Newton’un Harekat Yasaları’nın birincisi olan Atalet (Eylemsizlik) Yasası’na göre, duran bir kütle dıştan bir etki  uygulanmadıkça harekete geçmez, hareket eden kütle de durmaz veya yön değiştirmez.

Bu mantıkla düşünülürse, “fiyatlar kütlesi” (genel düzeyi) de dışarıdan bir etki gelmeden hareket etmiş olamaz. Ustamız Friedman’a  göre “enflasyon, her zaman ve her yerde parasal bir olay” dır. Öyleyse, bu dış etki “para” dan başka bir şeyden doğmuş olamaz. Bu etki de para miktarının şişmesinden başka bir şey değildir.

O zaman enflasyon, “para miktarının şişmesi yüzünden, fiyatlar genel düzeyinin artmasıdır” diye tanımlanabilir.

ENFLASYONDA ATALET MOMENTİ

Newton’un...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Arjantin için ağlama 30 Kasım 2023 | 838 Okunma Yarıdan bir fazla 26 Kasım 2023 | 347 Okunma Dövizde rahatlama 23 Kasım 2023 | 1.381 Okunma Gazze faciası ve Hamas 19 Kasım 2023 | 365 Okunma 500 yıl dayanır 16 Kasım 2023 | 2.463 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar