Ukrayna savaşı tırmanıyor

Sözcü Gazetesi Yazarı Ege Cansen'in bugünkü (27.03.2022)''Ukrayna savaşı tırmanıyor'' başlıklı yazısı.

Ukrayna-Rusya savaşının, Irak diktatörü Saddam Hüseyin'in deyişiyle “tüm savaşların anası olma” (the mother of all wars) haline dönüşme ihtimali maalesef artıyor. Sebebi ne olursa olsun, bu savaşı başlatan Rusya'dır. Her ne kadar Putin “Ukrayna ile Rusya etle tırnak gibidir, birbirinden ayrılamaz” dese de bu savaşı, daha doğrusu işgali başlatarak, “tırnağı etten ebediyen söken” kendisi olmuştur. Türkçe'de “zorla güzellik olmaz” diye bir deyiş vardır. Rusya, ülkelerini bombalaya bombalaya, insanlarını öldüre öldüre “biz tek millet, iki devletiz” tezini Ukraynalılar'a kabul ettiremez. Daha kötüsü Rus dostu Ukraynalılar'ı bile küstürür. Putin; ‘Ukrayna NATO'ya girerse, NATO, füzelerini Rusya'nın sınırına yerleştirir. Biz bunu kabul etmeyiz' diyor. Peki; Rusya, Ukrayna'yı işgal ederse NATO füzeleri yine Rusya'nın yeni oluşan sınırının dibinde olmayacak mı? Rusya savaşı başlatmakta haksız da onu kışkırtan NATO (ABD diye okuyun) haklı mı? Putin, 2000 yılında Moskova'yı ziyaret eden ABD eski Başkanı Clinton'a şaka yollu da olsa “NATO'yu genişletmenize gerek yok; bizi NATO'ya alın, bitsin bu hasımlık” demişti. Bu, Batı'ya zeytin dalı uzatmak değil miydi?

Deli ve veli

Uzun yıllardır evliliğini sorunsuz götüren adama “evliliğinizi nasıl bu kadar uzun ve sorunsuz sürdürdünüz?” diye sorarlar. Adam da “Her insan bazen deli, bazen veli olur. Ben deli olduğumda hanım veli, o deli olduğunda ben veli oldum” diye cevap verir. İki taraftan birinin deliliği tutmuşsa, kimin halkı olduğu eğer “kavgadan kaçınmak isteniyorsa” önemli değildir. Sulh ve sükûnu korumak için diğer tarafın veli olmasından başka yol yoktur. Kavga, her zaman ve her yerde, kavgaya sebep olan uyuşmazlığı ortadan kaldırmaz aksine onu büyütür ve çözümünü zorlaştırır. Zaman saatini geriye almak mümkün olsa, yani işgal öncesine dönülebilse, yaşanan felaketi gören Putin ile Zelenski, o günkü uzlaşmazlıkların çoğunu çözebilir, çözemediklerini zamana bırakabilecek kadar esnek olurlardı. Dolayısıyla, böylesi bir insanlık faciası yaşanır ne de onca emekle inşa edilmiş kentler enkaza dönerdi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Arjantin için ağlama 30 Kasım 2023 | 838 Okunma Yarıdan bir fazla 26 Kasım 2023 | 347 Okunma Dövizde rahatlama 23 Kasım 2023 | 1.381 Okunma Gazze faciası ve Hamas 19 Kasım 2023 | 365 Okunma 500 yıl dayanır 16 Kasım 2023 | 2.463 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar