Mohini’nin Öyküsü

Yapı Kredi Bankası’nın kurucusu Kazım Taşkent’in İsviçre dağlarında yaşamını yitiren oğlu Doğan’ın anısına yayımladığı Doğan Kardeş adlı çocuk...

Yapı Kredi Bankası’nın kurucusu Kazım Taşkent’in İsviçre dağlarında yaşamını yitiren oğlu Doğan’ın anısına yayımladığı Doğan Kardeş adlı çocuk dergisinin 2 Şubat 1950 tarihli sayısında Hindistan Başbakanı Pandit Nehru’nun dünya çocuklarına yazdığı bir mektup yer almıştı. Bir bölümünü alıntılıyorum:
“...büyüklerin kendi kendilerine dünya üstünde daireler, hudutlar çizmeleri ne gariptir. Büyükler onun dışında yaşayanları kendilerine yabancı sayarlar. Onları sevmemeleri lazım geliyor sanırlar. Allah’a şükür ki çocuklar bu engelleri bilmezler. Beraberce oynarlar ve eğlenirler. Yalnız büyüdükleri zaman bu engellerin farkına varmaya başlarlar. Bunu da kendi başlarına değil fakat büyüklerinin yaptığı telkin ve nasihatlerle öğrenirler...”
Nehru, mektubunun sonunda bir süre önce Japon ve ABD’li çocukların kendisinden birer fil istediklerini, kendisinin de çocukların bu dileğini karşılayıp her iki ülkeye de birer fil gönderdiğini yazıyordu.
Yedi yaşındaydım. Okuduklarım beni heyecanlandırmıştı. Hiç fil görmemiştim. Oturup dergiye bir mektup yazdım ve bize de bir fil göndermesi dileğimi içeren mektubumun Nehru’ya iletilmesini rica ettim. Yalnız değilmişim, daha birçok çocuk benimkine benzer mektuplar göndermiş dergiye. Dergi de gelen mektupları toparlayıp bizim ağzımızdan bir mektup kaleme almış. Bu mektup Doğan Kardeş’in bir hafta sonraki sayısında yayımlandı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Veda 28 Eylül 2018 | 4.748 Okunma Cumhuriyet Halk Partisi: Yeniden (2) 13 Temmuz 2018 | 191 Okunma Cumhuriyet Halk Partisi: Yeniden (1) 11 Temmuz 2018 | 241 Okunma Ağlamak 04 Temmuz 2018 | 276 Okunma Mutlu sona doğru 22 Haziran 2018 | 223 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar