Meczupluğun dayanılmaz rahatlığı

Mustafa Kemal Atatürk’ün adının övgülerle geçtiği ulusal bayramlarımızın yakınlaştığı günlerde ulusal önderimizin büst ve heykellerine saldırıların artması ne yazık ki...

Mustafa Kemal Atatürk’ün adının övgülerle geçtiği ulusal bayramlarımızın yakınlaştığı günlerde ulusal önderimizin büst ve heykellerine saldırıların artması ne yazık ki ülkemizin acı bir gerçeğidir. Türkiye’nin dört bir yanına dağılmış, kafalarını soktukları inlerinde pusuda bekleyen yılanlar “hoca efendilerinden”, “efendilerinden”, “şeyhlerinden” aldıkları buyruklarla ellerinde balyozlar, çekiçler, tahralar, boyalarla harekete geçmektedirler.

***

Son haftalardaki saldırıları anımsayalım. 
2 Ağustos’ta, sanık Mehmet M., heykel, Siverek-Şanlıurfa: 
“Allah’a gerçekten inanıp bağlandığım için Allah tarafından bana bir mesajla heykele zarar verdim” diye ifade veren sanık Atatürk heykelinin kaidesine tırmanarak elindeki tahrayla heykelin ayak kısmını parçalamaya çalıştı. Önce gözaltına alındı, sonra tutuklandı. 
11 Ağustos’ta, sanık Mehmet T. İstanbul-Ümraniye’de bir okulun bahçesinde bulunan Atatürk büstünü kaidesinden söktü. Sevk edildiği mahkeme tarafından “akli dengesi bozuk” şüphesiyle Bakırköy Sinir ve Ruh Hastalıkları Hastanesi’ne sevk edildi. 
20 Ağustos’ta Zonguldak’ta bulunan “Atatürk’e çiçek veren kız” heykelinin elindeki çiçek buketi kimliği belirsiz kişi veya kişiler tarafından parçalandı. Sanıklar saptanamadı. 
24 Ağustos’ta Mersin-Anamur Devlet Hastanesi’nin bahçesinde bulunan, kaidesinin üzerinde “Beni Türk hekimlerine emanet ediniz” yazan Atatürk büstü saldırıya uğradı. Büstün baş kısmı hasar gördü. Sanık gözaltına alındı. 
25 Ağustos’ta Eskişehir-Tepebaşı’ndaki belediye binasının bahçesine Atatürk heykeli dikildi. Heykelin kaidesindeki “Ben, manevi miras olarak hiçbir ayet, hiçbir dogma, hiçbir kalıplaşmış kural bırakmıyorum. Benim manevi mirasımbilim ve akıldır” yazısının üzerine aynı gün 50 yaşında bir adam tarafından yeşil boyayla boydan boya bir çarpı işareti yapıldı. Sanık tutuklandı. 
Bir ay içinde beş saldırı! Bunlar bildiklerimiz… 
Yakın tarihimizin hiçbir döneminde Atatürk’ün heykel ve büstleri bu kadar sık saldırıya uğramamıştı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Veda 28 Eylül 2018 | 4.747 Okunma Cumhuriyet Halk Partisi: Yeniden (2) 13 Temmuz 2018 | 191 Okunma Cumhuriyet Halk Partisi: Yeniden (1) 11 Temmuz 2018 | 241 Okunma Ağlamak 04 Temmuz 2018 | 275 Okunma Mutlu sona doğru 22 Haziran 2018 | 223 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar