Hayatın içinden: Türkiye-ABD ilişkileri (8)

1965 genel seçimlerinde TBMM’ye 15 milletvekili sokmayı başaran Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) Genel Başkanı Mehmet Ali Aybar, parlamentoda yaptığı ilk konuşmada “Vatanımızın 35 milyon...

1965 genel seçimlerinde TBMM’ye 15 milletvekili sokmayı başaran Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) Genel Başkanı Mehmet Ali Aybar, parlamentoda yaptığı ilk konuşmada “Vatanımızın 35 milyon metrekare toprağı Amerikan işgali altındadır...” deyince kıyametler kopmuş, ABD’yi ülkelerinden daha çok seven Adalet Partisi milletvekilleri TİP’li milletvekillerine saldırmışlardı.
Mehmet Ali Aybar, konuşmasını şu sözlerle bağlamıştı: “İkili anlaşmalarla Amerikan Devleti’nin üsleri haline getirilmiş bu vatan topraklarına, Amerikalıların izni olmadıkça, devlet kademelerinde hangi yeri işgal ederse etsin, hiçbir vatandaşımız ayak basamaz. Yurdumuzdaki Amerikan üslerine Türk zabıtası giremez, Türk subayı, Türk komutanı, Türk hâkimi giremez, milletin vekilleri giremez, Türk bakanları giremez. Bu üslerden havalanacak uçaklar, füzeler bizim haberimiz olmadan, Büyük Millet Meclisi’nin onayı alınmadan, yurdumuzu her an vahim tehlikelerle karşı karşıya bırakabilir.”
Aybar’ın İncirlik Hava Üssü’nü kastederek yaptığı, dönemin Başbakanı Süleyman Demirel’in ise “Türkiye’de üs yoktur, tesis vardır!” diyerek “tuhaf” bir yanıt verdiği konuşması ana hatlarıyla bugün de günceldir.
Zaman içinde ülkemizdeki, -başkomutanının hep Amerikalı olduğu NATO ve ABD üslerinin sayısı 15’e yükselmiştir. Bu askeri üsler Karadeniz Bölgesi dışında ülkemizin stratejik noktalarına dağılmıştır.
İstanbul, İzmir, Konya, Ankara, Mersin, Adana, Kahramanmaraş, Malatya, Diyarbakır ve Batman’da bulunan bu üslerden 6’sı NATO ve ABD tarafından ortak kullanılmaktadır.

*** Emperyalizme kar...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Veda 28 Eylül 2018 | 4.747 Okunma Cumhuriyet Halk Partisi: Yeniden (2) 13 Temmuz 2018 | 191 Okunma Cumhuriyet Halk Partisi: Yeniden (1) 11 Temmuz 2018 | 241 Okunma Ağlamak 04 Temmuz 2018 | 275 Okunma Mutlu sona doğru 22 Haziran 2018 | 222 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar