Hayatın içinden: Türkiye- ABD ilişkileri (6)

Antikomünizm, yeniyetme montajcı kapitalistlerin, palazlanan toprak ağalarının parlamentodaki temsilcilerine yön veren bir “ideoloji” haline gelmişti. Amerikan emperyalizmiyle el ele, kucak kucağa Türkiye’yi, Türkiye’nin...

Antikomünizm, yeniyetme montajcı kapitalistlerin, palazlanan toprak ağalarının parlamentodaki temsilcilerine yön veren bir “ideoloji” haline gelmişti. Amerikan emperyalizmiyle el ele, kucak kucağa Türkiye’yi, Türkiye’nin zenginliklerini yağmalamak yolunda bu ülkeye, bu ülkenin insanlarına karşı işlenen her suçu meşrulaştıracak bir zemin oluşturuluyordu. “Her mahallede bir milyoner” ancak bu zeminde yaratılabilir, büyük kentler ancak bu zeminde yağmalanabilir, cılız ekonomimiz ancak bu zeminde yabancı sermayeye teslim edilebilir, Demokrat Parti’nin “Türkiye’yi küçük Amerika yapacağız” ülküsü ancak bu zeminde gerçekleştirilebilirdi.
Nitekim öyle de oldu. Doğu’nun, Güneydoğu’nun toprak ağaları, gasp ettikleri hazine topraklarını bu dönemde üzerlerine geçirdiler.
Amerikan emperyalizminin işbirlikçisi Demokrat Parti, Türkiye Cumhuriyeti’ndeki “ilk talan harekâtının” siyasal-ideolojik temsilcisiydi.

*** Daha sonraki yıllarda başlı başına bir toplumsal soruna dönüşecek gecekondulaşma da bu dönemde başladı. Büyük kent merkezlerinin dışında kalan geniş alanlar Demokrat Parti yandaşlarının yağmasına açıldı. İktidar partisinin il, ilçe, bucak başkanlarının denetiminde yeni yeni gecekondu mahalleleri türüyordu.
1955 yılının 6-7 Eylül günlerinde İstanbul’un gecekondu semtlerinden yola çıkan kalabalıklar, “milliyetçilik” adına Samatya’da, Kumkapı’da, Beyoğlu’nda, Kurtuluş’ta, Adalar’da Rum asıllı yurttaşlarımızın evlerine, işyerlerine saldırdılar. Mallarını yağmaladılar. Papazlarını sünnet etmeye kalkıştılar. Bir süre sonra bu kalkışmanın bir hükümet provokasyonu olduğunu öğrenince şaşıracaktık.
Selanik’te Atatürk’ün evine bomba atarak “Başla!” işaretini veren üniversite öğrencisi ilerleyen yıllar içinde Türkiye bürokrasisinde önemli görevlere getirildi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Veda 28 Eylül 2018 | 4.747 Okunma Cumhuriyet Halk Partisi: Yeniden (2) 13 Temmuz 2018 | 190 Okunma Cumhuriyet Halk Partisi: Yeniden (1) 11 Temmuz 2018 | 235 Okunma Ağlamak 04 Temmuz 2018 | 275 Okunma Mutlu sona doğru 22 Haziran 2018 | 221 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar