Hayatın içinden: Türkiye - ABD ilişkileri (10)

ABD, TBMM’de reddedilen 1 Mart tezkeresinin hıncını dört ay sonra Irak-Süleymaniye’de aldı. ABD bağımsızlık günü olan 4 Temmuz 2003 günü, TSK karargâhının bulunduğu Süleymaniye’de bir...

ABD, TBMM’de reddedilen 1 Mart tezkeresinin hıncını dört ay sonra Irak-Süleymaniye’de aldı. ABD bağımsızlık günü olan 4 Temmuz 2003 günü, TSK karargâhının bulunduğu Süleymaniye’de bir binbaşı komutasındaki 11 askerimiz ve mihmandarları, başlarına çuval geçirilerek derdest edildi ve 60 saat gözaltında sorgulandı.
İngilizce karşılığı “The Hood event” olan bu çuval eylemi Amerikalıların “düşmanlarını” küçültmek, aşağılamak için başvurdukları bir uygulamaydı.
Olayın nedeni, bir önceki yazımızda da vurgulandığı gibi ABD silahlı kuvvetlerinin Kuzey Irak’a serbest geçiş yapabilmesi ve İncirlik Hava Üssü’nün Amerikan keşif ve ağır bombardıman uçaklarına açılması talebinin TBMM’de reddedilmesiydi.
Bu olay Irak’ta direnişin uzamasına, işgalin ABD hazinesine 3 trilyon dolara patlamasına yol açmıştı. Amerikan Doları büyük değer kaybetmiş, petrol fiyatları kısa sürede varil başına 20 dolardan 100 dolara fırlamış, Bush’un Cumhuriyetçi partisi 2006 Meclis ve Senato seçimlerinde yenilgiye uğramıştı.
Türkiye, askerlerinin başlarına çuval geçirilmesini sineye çekti.
Ne de olsa ABD ile dost ve müttefiktik. Arada bu tür istenmeyen olaylar olabilirdi…

*** Oysa ABD hiçbir zaman Türkiye’ye “dost” olmamıştı. Biraz tarih sayfalarını karıştıralım; ABD Başkanı Woodrow Wilson’ın 11 Şubat 1918 günü açıkladığı “ilkelerinin” 12. maddesini okuyalım: “Osmanlı İmparatorluğu’nun Türk olan kısımlarına egemenlik hakkı tanınmalı, fakat Türk olmayan halklara bağımsızlık verilmelidir.”
Bu, I. Dünya Savaşı’ndan yenik çıkan Osmanlı topraklarında, Anadolu’da bağımsız bir Ermenistan Devleti ile bağımsız bir Kürdista...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Veda 28 Eylül 2018 | 4.747 Okunma Cumhuriyet Halk Partisi: Yeniden (2) 13 Temmuz 2018 | 191 Okunma Cumhuriyet Halk Partisi: Yeniden (1) 11 Temmuz 2018 | 241 Okunma Ağlamak 04 Temmuz 2018 | 275 Okunma Mutlu sona doğru 22 Haziran 2018 | 223 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar