Hayalleri Hayata Geçirmek

HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın nöbetleşe okudukları 12 ana başlıklı seçim bildirgesini dinledim televizyonda. İtiraf edeyim, Türkiye...

HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın nöbetleşe okudukları 12 ana başlıklı seçim bildirgesini dinledim televizyonda. 
İtiraf edeyim, Türkiye İşçi Partisi’nin yükselişe geçtiği ve TBMM’ye 15 milletvekili gönderdiği 1965’ten bu yana yarım yüzyıldır hiçbir partinin seçim bildirgesi beni bu kadar heyecanlandırmadı. 
Bildirge belli ki Türkiye toplumunun tüm mağdur kesimlerini temsil eden sivil toplum kuruluşlarının doğrudan katkılarıyla hazırlanmış. Bu da HDP’nin Kürtlerden kadınlara, Alevilerden farklı dinsel, mezhepsel kesimlere, gençlerden çocuklara, kent emekçilerinden kır emekçilerine kadar bu düzende sancı çeken herkese, ezilenlere, yoksullara, ötekileştirenlere kulak verdiğini gösteriyor.

***

Bildirgedeki, “ortak vatandaş”, eşit yurttaşlık ve kültürel eşitlik vurgusu, HDP’nin bir“Türkiye partisi” olma yolunda önemli adımlar attığını ortaya koyuyor. 
Kürt sorunu bildirgede neredeyse ikinci plana düşmüş; yalnızca bir yerde “silahsız,barışçı, demokratik yollardan çözüm” sözü geçiyor ve Dolmabahçe’de açıklanan ilkelere bağlılık vurgulanıyor.
HDP seçim bildirgesi ayrıca kamuoyunun belli kesimlerinde var olan “bunlar TBMM’ye girerlerse bir pazarlık sonucu Başkanlık Sistemi konusunda AKP ile uzlaşırlar” önyargısını “Başkanlık sistemine izin vermeyeceğiz” sözleriyle kırıyor.
Halkın Demokrasi Partisi bugünlere çeşitli duraklardan geçerek gelen bir örgütlenme; HADEP’ten BDP’ye, BDP’den HDP’ye dönüşürken ardında Türkiyelileşme sürecinin belli bir bölümünü bırakmış. 
Öte yandan siyasal parti olarak örgütlendiğinden bu yana hangi ad altında olursa olsun kamuoyunu, seçmenlerini hiç aldatmamış, açık sözlü tavrından her koşul altında ödün vermemiş.
Dolayısıyla samimiyetinden kuşkulanmak için bir neden yok.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Veda 28 Eylül 2018 | 4.747 Okunma Cumhuriyet Halk Partisi: Yeniden (2) 13 Temmuz 2018 | 190 Okunma Cumhuriyet Halk Partisi: Yeniden (1) 11 Temmuz 2018 | 235 Okunma Ağlamak 04 Temmuz 2018 | 275 Okunma Mutlu sona doğru 22 Haziran 2018 | 220 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar