Çin’de Gaokao, en önemli akademik sınav

Bugünlerde 10 milyon kadar genç Çinli, ‘gaokao’ adlı dünyanın en büyük ve de en önemli akademik sınavına girmişler  ve sınavlarının sonucunu bekliyorlar. Sınav sonucu da pek yakında ellerinde...

Bugünlerde 10 milyon kadar genç Çinli, ‘gaokao’ adlı dünyanın en büyük ve de en önemli akademik sınavına girmişler  ve sınavlarının sonucunu bekliyorlar. Sınav sonucu da pek yakında ellerinde olacak. 

Gaokao sınavı çok çalışanların iyi üniversitelere girebilmesine yol açıyor. Halbuki Mao, 1977’de ölmeden evvel, kimin hangi üniversiteye gideceği torpille belli olurdu. Bugün de Çin’de gençlerin geleceği, üniversitede ne kadar başarılı olduklarına değil, gaokao sınavıyla hangi okula gidebileceklerinin sağlanması tarafından belirleniyor. Yüksek gaokao sınavı sonucu, en iyi okula gitmeyi sağlıyor. Yani gençlerin geleceği gaokao sınavı sonuçlarına bağlı, üniversite eğitiminde başarıya değil. 

Ancak gaokao sınavı da gençleri büyük gerilime sokuyor. Fakat son yıllarda orta sınıf ailenin sayısının artmış olmasıyla, Çin gençleri de Batı’daki ülkelerin üniversitelere gitmeye başladı. Geçen yıl 600 bin kadar öğrenci Batı ülkelerine üniversiteye gitmiş bulunuyor. 

A

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İşsizlik İtalya'da bela 02 Ağustos 2019 | 230 Okunma Leyen işini değiştirince Lagarde da değiştirdi 28 Temmuz 2019 | 156 Okunma Almanya'da yapının değişimi için baskı giderek artmakta! 27 Temmuz 2019 | 235 Okunma Alman lider Ursula Leyen AB'nin zirvesine oturtuldu 23 Temmuz 2019 | 105 Okunma Çin'de 1992'den bu yana en düşük büyüme 19 Temmuz 2019 | 155 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar