Bu deprem artık gerçekten ders olsun

Tv100 Gazetesi Yazarı Cihat Yaycı'nın bugünkü (20.02.2023)'' Bu deprem artık gerçekten ders olsun'' başlıklı yazısı.

Depremlerin toplumlarda psikolojik ve sosyolojik anlamda büyük travmalara neden olduğu bir gerçektir ve biz de bu gerçekle yine karşı karşıyayız.

Depreme yönelik teknik tespitlerin yanı sıra bu mesele de son derece önemli ve hayatidir. Depremin toplumsal etkilerinin gözetilmesi ve onarılması için kısa ve orta vadede birtakım çalışmalar yapılması gerekmektedir.

Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden biri olan ve Deniz Harp Okulu’nun (Mühendishane-i Bahr-i Hümâyûn) kuruluş yılı olan 1773’ü de kendi kuruluş yılı olarak kabul eden İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) hazırladığı “Deprem Ön İnceleme Raporu” ile tüm bu hususları, özetle kısa, orta ve uzun vadeli önerileri ortaya koymuş ve 17 Şubat 2023’de yayımlamış.

Ben şahsen bu raporu çok önemsedim ve bu raporun ana hatlarını sizinle paylaşmak istedim.


Raporda, dünyada ve Türkiye’de yaşanan çeşitli afet sonrası yardım, iyileşme ve yeniden yapılanma deneyimlerini inceleyen çalışmalardan hareket edilerek Kahramanmaraş depremlerinin toplumsal etkilerinin onarılması hakkında kısa vadede yapılması gerekenlere dair birtakım öneriler ortaya konulmuş.

Orta ve uzun vadedeki deprem sonrası uygulamalarda ise toplumsal değişimin gözetilmesi ve sosyo-ekolojik sorunları gidermek için hedefler koyulması ve bu doğrultuda kurumsal mekanizmaların oluşturulmasına yönelik katılımcı çalışmalara önem verilmesinin altı çizilmiştir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Çok gizli planlarımız yine çöp olmuş 26 Nisan 2024 | 4.206 Okunma ORTADOĞU’DA KAYIKÇI KAVGASI 19 Nisan 2024 | 664 Okunma BU BİR CAMBAZA BAK SAVAŞIDIR! 14 Nisan 2024 | 1.109 Okunma VAN’DA ASLINDA NE OLDU? 12 Nisan 2024 | 290 Okunma ANAYASAYI DEĞİŞTİREYİM DERKEN DEVLET ELDEN GİTMESİN! 05 Nisan 2024 | 2.772 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar