Yabancı yatırımcı siyasi isme tavır aldı

Sözcü Gazetesi Yazarı Çiğdem Toker'in bugünkü (28.03.2022)''Yabancı yatırımcı siyasi isme tavır aldı'' başlıklı yazısı.

Biliyorsunuz AKP'li bazı isimler çok kıymetli. Memlekete öyle büyük yararları geçiyor olmalı ki, kamu sermayeli şirketlerden iki, üç maaş ödeniyor.

Yoksulluk derinleşirken, bu uygulamaya halktan tepki gelmesi kaçınılmaz. Fakat yiğidi öldürüp hakkını verelim: Bu politika, AKP icadı değil. Muhabirlik yıllarımda, seçim kaybetmiş ANAP'lı, DYP'li sayısız ismin “siyasi vefa” gereği Kamu İktisadi Teşebbüsleri'ne (KİT) getirilme haberlerini yapmıştık. Hatta o yıllarda “arpalık” diye kaba bir tabir de kullanılırdı.

★★★

Uygulama AKP döneminde zirve yaptı. Nasıl yapmasın… İktidar süresi 20 yıl. Kadrolar genişledi. Şirketlerdeki “huzur hakkı” sistemi üzerinden dağıtılan bu ödüller için kamudaki kapasite yetmemeye başladı. Uygulama kamu payı olmayan şirketlere de uzandı.

Mesela Kardemir. Büyük Atatürk'ün ulusal sanayi hedefinin önemli bir adımı olarak kurulan Kardemir 1995 yılında özelleştirilmişti. “1 lira” karşılığında hisseleri işçilere, emeklilere, Karabük halkı, esnaf ve sanayicilerine devredildi. Sonrasında sermaye kompozisyonu değişti.

HUZUR HAKKI 39.5 BİN TL

Kardemir'de bugün kamu payı bulunmuyor. Ancak yönetiminde 10 aydır bir eski bakan var. Zehra Zümrüt Selçuk. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet eski bakanı Selçuk, Kardemir'de ayda bir kez yapılan yönetim kurulu toplantıları için 39 bin 425 TL huzur hakkı alıyor. Selçuk bu göreve Türk Ticaret Kanunu'nun üyelik boşalması maddesine göre kalan süreyi tamamlamak üzere getirilmişti. Yasaya göre yönetim kurulu, böyle bir durumda yeni üyeyi geçici olarak seçip, ilk genel kurulda da onaya sunuyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin rüşvet karnesi 02 Kasım 2022 | 359 Okunma Merkez Bankası Hazine ve Maliye’ye mi tabi olacak? 31 Ekim 2022 | 212 Okunma KKM tartışması büyüyor 28 Ekim 2022 | 262 Okunma ‘Muhalif gazetecilere davet’ meselesi 26 Ekim 2022 | 388 Okunma ‘Kanunları kimler yapar’ 24 Ekim 2022 | 224 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar