‘Küçüğün rızası’

İsteme, istek...Türk Dil Kurumu sözlüğünde, “rıza” kelimesinin karşısında böyle yazıyor. Rıza aynı zamanda dini bir terim. Kaynağın birinde “Takdir edilen...

İsteme, istek...
Türk Dil Kurumu sözlüğünde, “rıza” kelimesinin karşısında böyle yazıyor. Rıza aynı zamanda dini bir terim. Kaynağın birinde “Takdir edilen hükmü sükunetle karşılama”; bir diğerinde “başına gelen bela ve musibetlere sabredip boyun eğme” diye geçiyor. 
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “küçüğün rızası” derken hangi anlamı kastetmiş olabilir? 
Bunun cevabını bilmiyoruz. 
Ama bildiğimiz bir şey var: Bugüne dek pek az kavram siyasal İslamı, onun kurmak istediği düzeni, bu açıklıkta anlatmıştı bize. Adeta zihnimizde sapsarı bir ampul yandı. 
“Küçüğün rızası” dendiğinde: 
Hem reşit olmadığı için yasa önünde çocuk sayılan 18 yaşından küçük bir kızı kastediyorsunuz, hem de regl olduğu için, aslında çocukluktan çıktığını düşünüp bu netlikte ifade edemediğiniz kız çocuğunun rızasından söz ediyorsunuz. 
Tarihe kayıt olsun ki, sizin rızanız ile bizim rızamız aynı değil... 
Rıza, ancak seçme özgürlüğü varsa insana yakışır.
Rıza gösterilenin dışındaki dünyada seni bekleyen; yoksulluk, şiddet ve çaresizlikse, o rıza insanlık dışıdır, kabulleniştir, boyun eğmedir. 
Ve biliyorsunuz değil mi, küçük kızların çaresizce kabullenmeyeceği bir ortamı yaratmak devletin görevidir? 
Adalet ise küçük kızlara “düğün dernek” diye şirin gösterilmeye çabalanan imam nikâhlarına boyun eğdirip rıza toplayarak değil, onların eğitim almasını sağlayarak dağıtılır. Biliyorsunuz?

TL erirken Atatürk’e bakmak 
Cumhuriyet’in susturulmak istendiği bu dönem, dostlarımızı tanıma konusunda benzersiz bir zemin yaratıyor. 
Gravür sanatçısı Şükrü Ertürk, bu kıymetli dostlarımızdan biriymiş meğer. 
Kendisi, Cumhuriyet’in biricikliğini adında yansıtan bir kurumdan emekli: 
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin rüşvet karnesi 02 Kasım 2022 | 364 Okunma Merkez Bankası Hazine ve Maliye’ye mi tabi olacak? 31 Ekim 2022 | 212 Okunma KKM tartışması büyüyor 28 Ekim 2022 | 264 Okunma ‘Muhalif gazetecilere davet’ meselesi 26 Ekim 2022 | 388 Okunma ‘Kanunları kimler yapar’ 24 Ekim 2022 | 226 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar