Büyük ihalede yanlıştan dönülüyor

Küresel şirketlerin iştahını kabarttığı halde “yerli ve milli” diye sunulan büyük mü büyük bir ihale. Sağlık Bakanlığı’nın dolar üzerinden açtığı “5...

Küresel şirketlerin iştahını kabarttığı halde “yerli ve milli” diye sunulan büyük mü büyük bir ihale.
Sağlık Bakanlığı’nın dolar üzerinden açtığı “5 Kalem Tıbbi Görüntüleme Cihaz” ihalesine dair ona yakın yazı yazdım. Türkiye genelinde tüm hastaneleri ilgilendiren ihale üç kez ertelendi.
En son 10 Ocak 2019’a bırakıldı.
Şimdi önemli bir değişiklik var. Hayır, şartnamede “dolar üzerinden teklif verme şartı” değişmiyor… Ama “kısmi teklife kapalılık” şartıyla yerli üreticileri sistem dışı bırakan madde değişecek.
İlk işaret, geçtiğimiz hafta Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan geldi. Eski başbakan yardımcısı CHP’li Abdüllatif Şener şartnamenin neden yerli üreticileri dışarıda bırakacak tarzda yazıldığını sordu. Sağlık Bakanı bu konuyu dikkate alacaklarını söyledi. Sonra da bir grup gazeteciye açıklama yaptı.

REKABET ZAYIFLAMAMALI

Sadece tek bir firmanın teklif verebilmesine dönük şartnameye yönelik eleştiriler dikkate alınmış. Şimdi yerli üreticilerin teklif verebileceği kalemleri dikkate alacak yeni maddeler hazırlanıyor.
Tabii bu, ihalede model değişikliği anlamına geliyor.
Şimdi, iktidarla dirsek temasındaki küresel devlerin bu değişikliğe nasıl tepki vereceği merak konusu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin rüşvet karnesi 02 Kasım 2022 | 364 Okunma Merkez Bankası Hazine ve Maliye’ye mi tabi olacak? 31 Ekim 2022 | 212 Okunma KKM tartışması büyüyor 28 Ekim 2022 | 264 Okunma ‘Muhalif gazetecilere davet’ meselesi 26 Ekim 2022 | 388 Okunma ‘Kanunları kimler yapar’ 24 Ekim 2022 | 225 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar