Yerli kömür daha ucuz olduğu hâlde desteklenmiyor mu?

Türkiye Gazetesi Yazarı Cem Küçük'ün bugünkü (20.06.2022)''Yerli kömür daha ucuz olduğu hâlde desteklenmiyor mu?'' başlıklı yazısı.

Türkiye son yıllarda madencilik konusunda çok aşama kaydetti. Borda neredeyse 1 milyar dolardan fazla ihracat yapıyoruz.

Zonguldak’ta bulunan doğalgaz -Allah nasip ederse- 2023 Mart ayında evlere girmeye başlayacak. Hükûmetimiz bu konuda gerekenleri yapıyor. Enerji Bakanımız Fatih Dönmez’in gayretlerini hepimiz takdir ediyoruz.

Bu arada Zonguldak malum kömürüyle de ünlü. Hâlâ şehrin önemli geçim kaynaklarından biri. Döviz kurları son bir yılda çok yükseldi. Ülkemizde kömür ithalatı da yapılıyor. İçeride üretim var. Ancak kendi ürettiğimiz kömür daha ucuz olmasına rağmen daha pahalı olan ithal kömürün tercih edildiği bilgisini aldım.

Mayıs 2022 azami uzlaştırma eskalasyonu şöyle:
İthal kömür: 2731,99 TL/MWh
Doğalgaz/fuel oil/motorin: 2512,86 TL/MWh
Yerli kömür ve diğerleri: 1277,99 TL/MWh
 
Gördüğünüz gibi yerli kömür daha ucuz. İthal kömürle arasında iki katından fazla fiyat farkı var. Bunda dövizin çıkmasının da etkisi olabilir ama ne olursa olsun yerli kömür bayağı uygun.
 
Devletimiz ithal kömürü alınca yerli kömür üreticisi can çekişiyor. Hatta bazı kömür madenleri bu sebeple üretimini durdurdu.
İthal kömür ucuz olsa bir yere kadar anlaşılır.
 
İçeride başta Zonguldak ilimiz olmak üzere kömür üreticileri sıkıntı yaşıyorlar. Dışarıdan kömür almak milyonlarca doların dışarıya gitmesi demek. Sayın Cumhurbaşkanımız iki hafta önce Bakanlar Kurulu sonrası yaptığı açıklamada döviz sıkıntısının en büyük sebeplerinden biri olarak dışarıya ödediğimiz doğalgaz faturasını göstermişti.
 
İçeride kendi madenimiz varsa -kömür dâhil hangisi olursa olsun- niye ithal ediyoruz ki? Üstelik yerli olan daha ucuz. Karadeniz’de gaz çıkarınca bir miktar ithalatımızı azaltacağız demek. Aynı şey kömürde neden olmuyor?
 
Enerji Bakanlığı’nda büyük başarılara imza atan sayın bakanımızın ithal ve yerli kömür konusuna da el atacağını düşünüyorum.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Son düzlüğe girerken... 25 Mart 2024 | 3.224 Okunma Gelir dağılımı zenginle fakir arasındaki uçurumu açıyor 31 Ocak 2024 | 21 Okunma AK Parti ve yerel seçimde dikkat edilmesi gerekenler  08 Ocak 2024 | 20 Okunma MOSSAD Amerika’yı Epstein’le mi vurdu?  05 Ocak 2024 | 1.302 Okunma Orta Doğu’da istihbarat üstünlüğü MOSSAD’dan MİT’e geçti 03 Ocak 2024 | 1.642 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar