“Şaka yapmıyorum, ciddi konuşuyorum!”

Türkiye Gazetesi Yazarı Cem Küçük'ün bugünkü (10.06.2022)''Şaka yapmıyorum, ciddi konuşuyorum!” başlıklı yazısı.

mahal bırakmayacak bir şekilde uyardı: “Adaları silahsızlandırmaktan vazgeçin. Şaka yapmıyorum, ciddi konuşuyorum!..”

Türkiye’nin dengeli, barışı ve iş birliğini önceleyen dış politikasını zaaf olarak algılayanlar bunun bedelini her dönem ağır ödediler. Görünen o ki bundan sonra da ödemeye devam edecekler. Ülkemizin doğusunda, güneyinde, batısında ve son olarak kuzeyinde, yani dört bir yanında yaşanan krizler, diplomaside ve güvenlik politikalarımızda farklı düzeyde kırılmalar oluşturabiliyor. Bu çok normal.

1938’de Stalin’in emriyle kurşuna dizilen ünlü stratejist Sveçin’e göre her savaşın kendi mantığı ve şartları vardır. “Strateji” isimli başucu kitabında konuyu enine boyuna açan Sveçin, “Bundan ötürü de her savaşın özgün bir stratejisi olmalıdır. Strateji oluşturulurken asla önceki olaylarda ve savaşlarda ortaya konan anlayıştan etkilenilmemeli, dinamik bir strateji üretilmelidir” der.

Başkan Erdoğan’ın ordumuzla, istihbaratımızla, diplomatlarımızla inşa ettiği uyumlu çalışma disiplini, Sveçin’in ortaya koyduğu “Kendine özgü şartlar” kriterinin en güncel ve en başarılı örneğidir. Farz-ı misal, Irak ve Suriye ile kurulan ilişkiler, yapılan askerî ve istihbarî faaliyetler, konu başlıkları benzer olsa da bambaşka motivasyonlarla ilerliyor. Terör örgütü PKK-YPG ile Irak’taki mücadelenin boyutu ile Suriye’deki boyutu birbirinden hayli farklı. Son dönemde özellikle Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimle geliştirilen yoğun diyalog, PKK’nın o bölgede rahat nefes almasını neredeyse tamamen engelledi.

PKK’nın Suriye’deki kolu YPG’ye karşı ise Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Barış Pınarı ve Bahar Kalkanı harekâtlarıyla daha değişik bir mücadele yöntemi benimsendi. Az önce belirttiğim gibi, Başkan Erdoğan’ın muhalefet tarafından, “istikrarsızlık” yahut “kararsızlık” olarak eleştirilen tavrı aslında bölgesel dinamiklerin gerektirdiği gibi politika üretmekten, dahası bu politikadan verimli sonuçlar almaktan ibaret.

Son on senede deneyimlediğimiz acı tecrübelerin ardından bu dengenin sağlanabilmiş olması bile başlı başına çok değerli. Hatırlayın, 15 Temmuz Fetullahçı darbe ve ihanet girişiminin hemen ardından ordumuzun yapısında başlatılan değişim ve dönüşüm Ağustos 2016’daki Fırat Kalkanı Harekâtı’nı başarıyla gerçekleştirmemize engel olmadı. Kahraman Silahlı Kuvvetlerimizin politik hengâmelerden arındırılmasına en çok sevinenler eminim ki yine askerlerimiz olmuştur.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Son düzlüğe girerken... 25 Mart 2024 | 3.221 Okunma Gelir dağılımı zenginle fakir arasındaki uçurumu açıyor 31 Ocak 2024 | 21 Okunma AK Parti ve yerel seçimde dikkat edilmesi gerekenler  08 Ocak 2024 | 19 Okunma MOSSAD Amerika’yı Epstein’le mi vurdu?  05 Ocak 2024 | 1.301 Okunma Orta Doğu’da istihbarat üstünlüğü MOSSAD’dan MİT’e geçti 03 Ocak 2024 | 1.642 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar