MİT tırları olayı ve Edward Snowden’ın ABD’deki durumu

MİT tırları olayı Türkiye’nin güvenlik sırlarının ifşasıydı. Türkiye’yi teröre yardım ediyor gibi göstererek Lahey’de yargılatmak FETÖ’nün en büyük amacıydı....

MİT tırları olayı Türkiye’nin güvenlik sırlarının ifşasıydı. Türkiye’yi teröre yardım ediyor gibi göstererek Lahey’de yargılatmak FETÖ’nün en büyük amacıydı. Bazı büyük devletler FETÖ aracılığıyla Başkanı’mız Erdoğan ve MİT Müsteşarı’mız Hakan Fidan’dan kurtulmak istemişlerdi. FETÖ ihaneti karşılıksız kalmadı ve savcılarımız gerekeni yaptılar. 
Dünyanın her yerinde istihbarat birimlerinin araçlarının durdurulması suçtur. Üstelik o zaman ancak Başbakan’ın izniyle yargılanabilecek insanları yaka paça araçtan indirip dövmeye çalışmak ağır ihanettir. Tabii muhalifler bu olayı kullandılar ve FETÖ üzerinden bir skandalın aparatı oldular. Dünyanın diğer demokrasilerinde bu işlerin nasıl olduğunu anlamazdan geldiler.
Batı demokrasilerinin benzer ihanetlerde nasıl davrandığına dair onlarca olay var. Bunun en son örneği Edward Snowden hadisesidir. ABD eski Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) ve CIA’in sözleşmeli çalışanı Edward Snowden Amerikan devletinin küresel izleme ve takiple ilgili gizli bilgilerini ifşa etmişti. 
Amerikan yargısı Snowden hakkında hemen gözaltı ve tutuklama kararı çıkarmıştı. Snowden bunun üzerine ABD’den ayrılıp Rusya’ya kaçtı. Putin’e sığınan Snowden kaçamasaydı ağır bir ceza yiyecekti. Snowden Amerika ve Batı kamuoyunda tartışma konusu olmuştu. Ona kahraman diyenler de vardı ama ortalama her Amerikalı için Snowden bir haindi. Amerika’daki liberal tayfa hariç -ki Amerika’da liberal demek sosyalist ve aşırı solla aynı anlama gelir -Snowden devleti zora sokmuş ve ihanet etmiş biriydi. 
Rusya’daki ikametinden sıkılan ve Fransa Devlet Başkanı Macron’dan sığınma isteyen Snowden yeni bir kitap çıkardı. Adı “Permanent Record (Daimi Kayıt)” Anılarını yazan Snowden’a Amerika Adalet Bakanlığından dava geldi. Çünkü Amerikan istihbarat yasalarına göre istihbaratçılar gazetecilere konuşamaz ve kitap yazamaz. Snowden’a ilk dava açanlardan ABD Adalet Bakanlığı “Permanent Record” adlı kitabın istihbarat birimlerine incelenmek üzere gönderilmediğini ve Snowden'ın yaptığı konuşmaların gizlilik anlaşmasını ihlal ettiğini belirtti. 
Snowden ise cevaben "Hükûmete, gazetecilerle konuşmayacağımıza ve kitap yazmayacağımıza dair söz verdik. Bunun yanında Amerikan anayasasını koruyacağımıza dair de söz verdik. Sizden korumanızı istedikleri bu gizli anlaşma, 'hükûmetin anayasayı ihlal ettiği ve dünyadaki tüm insanların haklarını gasbettiğine dair' yaptıkları şeyleri içeriyor” dedi. 
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Son düzlüğe girerken... 25 Mart 2024 | 3.239 Okunma Gelir dağılımı zenginle fakir arasındaki uçurumu açıyor 31 Ocak 2024 | 23 Okunma AK Parti ve yerel seçimde dikkat edilmesi gerekenler  08 Ocak 2024 | 21 Okunma MOSSAD Amerika’yı Epstein’le mi vurdu?  05 Ocak 2024 | 1.307 Okunma Orta Doğu’da istihbarat üstünlüğü MOSSAD’dan MİT’e geçti 03 Ocak 2024 | 1.645 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar