Freedom House Julian Assange için ne diyecek?

WikiLeaks’ın kurucusu Julian Assange dün Londra’da tutuklandı. ABD ve İngiltere’ye ait gizli belgeleri yayınlayan, Afganistan’daki bazı Amerikalı ve İngiliz ajanları ifşa eden Assange için sonun...

WikiLeaks’ın kurucusu Julian Assange dün Londra’da tutuklandı. ABD ve İngiltere’ye ait gizli belgeleri yayınlayan, Afganistan’daki bazı Amerikalı ve İngiliz ajanları ifşa eden Assange için sonun başlangıcı 2012’de belli olmuştu. 
Dünyanın en kötü medya sicillerinden birine sahip Ekvador’un İngiltere Büyükelçiliği’ne sığınan Assange için eski ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden terörist demişti. ABD’li bir senatör insansız hava aracıyla vurulmasını bile önermişti. Assange Batı’da gazeteci olarak değil millî güvenliği ihlal eden biri olarak görülüyordu.
30 Mayıs 2015’te Star gazetesinde Assange için şunları yazmıştım: 
“ABD ve İngiltere’nin Julian Assange ve Bradley Manning’e neler yaptığı ortada. Assange, dünyanın en kötü basın siciline sahip Ekvador’un İngiltere büyükelçiliğinde 12 metrekarelik bir alanda yaşıyor. Dışarı çıktığı an hapsi boylayacak. Manning ise hem işkence gördü hem de 35 yıl cezaya mahkûm edildi. İran-Kontra skandalında CIA’in rolünü sorgulayan gazeteci Gary Webb 2004’te intihara zorlandı.”
Amerika ve İngiltere millî güvenliği ihlal edenlere acımıyor. Hukuken hesabını soruyor. Ama bunu çok ince hareketlerle yapıyor. Assange’ın tutuklanma gerekçesine bakınca bunu rahatlıkla görüyoruz:
“İngiliz mahkemesi, Assange'ın 2010'da iki kadına tecavüzle suçlandığı İsveç'e iadesini istemişti. Assange, hakkındaki iade kararının ardından Haziran 2012'de İsveç'e iadesi hâlinde ABD'ye gönderilme riski bulunduğu için Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'ne sığınmıştı.  İsveç mahkemesi 2017'de Assange hakkındaki davaları düşürmüştü. Ekvador ise Assange'ın siyasi iltica başvurusunu kabul etmiş ve vatandaşlık vermişti (NTV).”
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Son düzlüğe girerken... 25 Mart 2024 | 3.239 Okunma Gelir dağılımı zenginle fakir arasındaki uçurumu açıyor 31 Ocak 2024 | 23 Okunma AK Parti ve yerel seçimde dikkat edilmesi gerekenler  08 Ocak 2024 | 21 Okunma MOSSAD Amerika’yı Epstein’le mi vurdu?  05 Ocak 2024 | 1.307 Okunma Orta Doğu’da istihbarat üstünlüğü MOSSAD’dan MİT’e geçti 03 Ocak 2024 | 1.645 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar