Cüzdan, yerel seçimler ve değişen denge

2009 yerel seçimlerine gidilen günlerdi. Ekonomide az çok sallantı vardı. O zaman Başbakan olan Erdoğan, “Kriz Türkiye’yi teğet geçecek” dedi. Gerçekten de 2008’de ABD’de başlayan finans...

2009 yerel seçimlerine gidilen günlerdi. Ekonomide az çok sallantı vardı. O zaman Başbakan olan Erdoğan, “Kriz Türkiye’yi teğet geçecek” dedi. Gerçekten de 2008’de ABD’de başlayan finans krizi bizi teğet geçti. 
2009 Ocak’ında, Davos’ta Erdoğan “one minute” dedi ve İsrail tabusunu yerle bir etti. Bu olayın ardından yapılan anketlerde AK Parti’nin oyu yüzde 50’ye, hatta 55’e dayanmıştı. AK Parti açısından açık ara bir galibiyet geliyordu. Kazın ayağı öyle olmadı. 
30 Mart seçimlerinde AK Parti yüzde 38,8 oy aldı, elindeki bazı belediyeleri de kaybetti. Aslında bu kaybın temel sebebi ekonomideki küçük sıkıntılardı. Onlar olmasa AK Parti yüzde 42 gibi bir oyla 2004’teki orana rahatlıkla ulaşabilir, hatta geçebilirdi. Bugüne kadar tüm seçimlerde Erdoğan’ın zaferle çıkmasındaki ana faktör ekonominin çok iyi olmasıydı. Tabii ki sağlık, ekonomi, sosyal konulardaki başarıları da unutmamak lazım. 
Ekonominin bakılmadığı bir seçim varsa o da 2014 yerel seçimleriydi. FETÖ’nün ağır saldırısı altında insanlar Erdoğan’a sahip çıktı. Gittiğim her il, ilçe ve beldede şöyle deniyordu: “Adaya bakmayacağız. Biz Erdoğan için adayı sevmesek bile oy vereceğiz.” Nitekim 2014 belediye seçimlerinde AK Parti yüzde 43,5 ile yerel seçim tarihindeki rekor oyu aldı. Ara not olarak ekonominin o dönem iyi olduğunu söyleyelim.
 
Ekonomi seçim sonuçlarını çok etkiler
 
Aradan 4 yıl geçti. Türkiye içeriden ve dışarıdan çok saldırıya uğradı ama hepsini bertaraf etti. 24 Haziran seçimlerinde millet Erdoğan’la AK Parti’yi birbirinden ayırdı. AK Parti yüzde 42,5’a düştü. Şimdi de yerel seçimlerde adaylar yarışacak. Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın kendisi yarışsa rahatlıkla kazanır. 
Bu seçimi çantada keklik görmemek gerekir. Kimden duydum hatırlamıyorum ama çok doğru bir söz: “Aç insanın, evini geçindirmekte zorlanan insanın siyasi görüşü olmaz.” Eğer ekonomi iyi değilse insanlar duygularını yüz yüze belli etmese bile sandıkta gösterirler. Döviz yükseldi diye iğneden ipliğe her şeye yüzde 100 zam yapanlar döviz inince fiyatları indirmediler. İnsanlar 3 ay öncesine göre her şeyi zamlı alıyorlar. Ne var ki maaşları zamlanmadı. 
AK Parti mutlaka bu sorunun belirleyici olduğunu görmeli. Berat Albayrak çok iyi bir sınav veriyor, ilk başlarda yaşanan türbülansı kontrol altına almış durumda. Fiyatlar olması gereken noktaya çekilmeli. Şu an ekonomi hâlâ iyi değil. Bankalar tüketicinin iflahını kesiyor. Ocak ayında asgari ücret düzenlemesi bütçe dengesi de hesaba katılarak iyileştirilmeli. Hâliyle işçi, memur ve emekli maaşları da.
 
MHP ile ittifakın önemi
 
MHP üç büyük ilde aday göstermeyeceğini ve AK Parti’yi destekleyeceğini ilan etti. Benzer jesti birkaç ilde AK Parti’nin de MHP’ye yapacağı dillendiriliyor. Belirli illerde ittifak yapılmazsa aradan CHP adayı kazanabilir. Bunun tam tersi de geçerli. 
Bu seçimden AK Parti birinci çıkacaktır, buna şüphe yok. Ama seçimleri yüzde 45’le kazanmak var, yüzde 37’yle de. Mesela Bursa, Erzurum, Urfa gibi illeri yüzde 60-65’le kazanmak var, bir de 45-50 ile. Başarı gibi gözükse de bu oranlar başarısızlıktır. Unutulmasın ki muhalefet böyle durumlarda meşruiyet tartışması yapmaya can atar.
MHP ile ittifak çok önemli ve gerekirse bazı illeri AK Parti MHP’ye bırakmalıdır. 2014 ve 24 Haziran seçimleri ittifakın şart olduğunu ortaya koyuyor. Elbette buna partiler karar verecektir.
Son not da adaylar için. Kim aday yapılırsa yapılsın bazıları iyi bazıları kötü diyecektir. Bu her seçim dönemi böyledir. Eski il başkanı ve bakanlık yapmış isimler doğru tercihler mi, onu göreceğiz. Adayların seçiminin olumlu ya da olumsuz olup olmadığını 31 Mart akşamı göreceğiz.
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Son düzlüğe girerken... 25 Mart 2024 | 3.235 Okunma Gelir dağılımı zenginle fakir arasındaki uçurumu açıyor 31 Ocak 2024 | 23 Okunma AK Parti ve yerel seçimde dikkat edilmesi gerekenler  08 Ocak 2024 | 21 Okunma MOSSAD Amerika’yı Epstein’le mi vurdu?  05 Ocak 2024 | 1.306 Okunma Orta Doğu’da istihbarat üstünlüğü MOSSAD’dan MİT’e geçti 03 Ocak 2024 | 1.644 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar