Cumhur İttifakı, Bekir Bozdağ ve CHP’nin sessizliği

AK Parti ile MHP arasında son günlerde yaşanan gerilim üç ana konuyla ilgili. Af, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ve Danıştay’ın Öğrenci Andıyla ilgili kararı. EYT konusunda AK Parti ile MHP...

AK Parti ile MHP arasında son günlerde yaşanan gerilim üç ana konuyla ilgili. Af, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ve Danıştay’ın Öğrenci Andıyla ilgili kararı. EYT konusunda AK Parti ile MHP anlaştılar. Zaten böyle bir yasanın çıkması akla aykırı. 
Af konusunda ufak tefek sorunlar yaşandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan maşerî vicdanı rahatsız etmemeli dedi. MHP yasanın çıkmasını istedi ama zorlayıcı bir tutumu olmadı. Neticede afla ilgili MHP ile AK Parti’nin fikir ayrılığı Cumhur İttifakı’nda sorun teşkil etmedi.
Danıştay 8. Dairesi’nin Öğrenci Andı ile ilgili aldığı karar iki partiyi karşı karşıya getirdi. Dananın koptuğu yer tam da burası oldu. MHP’nin andın içeriğine sahip çıkması anlaşılır bir şey. Siyasi fikirleri ve ideolojileri bunu doğal kılıyor. Zaten kimse de MHP’ye andın içeriğine sahip çıkmasına laf etmiyor. Ne var ki mahkemenin siyasete müdahale etmesine MHP’nin itiraz etmesi gerekirdi. Anayasanın 125/4’ü çok açık: “Yürütme görevinin kanunlarda gösterilen şekil ve esaslara uygun olarak yerine getirilmesini kısıtlayacak, idari eylem ve işlem niteliğinde veya takdir yetkisini kaldıracak biçimde yargı kararı verilemez.”
 
Danıştay’ın yürütmeye müdahalesi
 
Danıştay 8. Dairesi burada açıkça yetki aşımı yapacak şekilde karar almıştır. Bekir Bozdağ’ın dediği gibi Öğrenci Andı kararı ile Danıştay 8. Dairesi “hukuka uygunluk denetiminin sınırlarını aşmış, kendisini yürütmenin yerine koymuş, yürütmenin takdir hakkını yok saymış, dahası yürütmenin takdir yetkisini bizzat kullanmıştır. Kısaca anayasa ve yasayı alenen çiğnemiştir.”
Yürütmenin idari bir tasarrufuna Danıştay müdahale edemez. Kendisi yürütmenin kararını yok sayamaz. İdari kararlara hukukun müdahalesi diye bir şey söz konusu dahi olamaz. İşte MHP mahkemenin Öğrenci Andı kararına içerikten bağımsız olarak itiraz etmeliydi. Yetki aşımı yaptığını söylemeliydi. 
MHP son 20 yılda en kritik anlarda devletin ve milletin yanında durmuştur. 2007’de Anayasa Mahkemesi’nin uyduruk 367 kararına karşı Meclis'e girerek vesayetçilerin oyununu bozmuştur. Yani 367 kararını doğru bulmadığını eylemleriyle göstermişti. Danıştay kararının da sivil siyasete müdahale olduğu net. 
Bu konudan hareketle dünkü grup konuşmaları sonrası ortaya çıkan durum, “Acaba Cumhur İttifakı bitiyor mu?” sorusunu ortaya çıkardı. MHP yerel seçimlerde ittifak olmayacak dedi. Erdoğan da bunu söyledi. Devlet Bahçeli grup konuşması sonrası, "Cumhur İttifakı duruyor, yerelde ittifak yok” dedi. Tayyip Erdoğan da, “Görüş farklılıklarımızın Cumhur İttifakına gölge düşürmesine izin vermeyelim” açıklamasında bulundu. İttifak hafiften çatırdasa da ayrılık yok. İleride ortaya ne çıkar bilemeyiz. Biterse de herkes yoluna gider ama şu an için ittifakın bozulacağını düşünmüyorum. Şimdilik yerel seçimde bitti. 
 
Bekir Bozdağ’ın demokratik ve korkusuz duruşu
 
Bekir Bozdağ AK Parti’nin önemli isimlerinden biri. Risk alan ve sorumluluğunun bilincinde bir siyasetçi. Ben şahidim ki, 17-25 Aralık’ın en zor günlerinde herkes kaçacak delik ararken FETÖ’ye net tavır almış ve eyleme geçmiş biri. FETÖ’yle özverili mücadelesi gözümüzün önünde oldu. 15 Temmuz gecesi Meclis’teki dik ve korkusuz duruşu zaten bütün kameralar önünde gerçekleşti.
İnsan karakteri zor zamanda belli olur. İyi zamanlarda herkes aslan kesilir. Bekir Bey en zor anlarda kellesini koymuş siyasetçidir. Vesayet nereden gelirse gelsin karşı çıkmıştır. Danıştay’ın siyasete müdahalesini daha ilk anda eleştirmiş ve doğrusunu yapmıştır. 
Aslında her siyasetçi bunu yapmalı ve Danıştay’ın kararının yanlış olduğunu vurgulamalıydı. Danıştay’ı haklı olarak eleştiren Bekir Bozdağ’ın alkışlanacağı yerde iftiraya uğraması ve hatta soyu sopuyla uğraşılması acziyettir. İnsanların kökeniyle uğraşılmaz. Hepimiz her kökenden gelebiliriz.
Cumhurbaşkanı Erdoğan da dava arkadaşlarını asla satmayacağını bir kez daha gösterdi ve Bekir Bozdağ’a sahip çıktı. Tam olması gerektiği gibi. 
 
CHP Öğrenci Andı konusunda niye sessiz?
 
Kimse CHP ile ilgilenmiyor. Niye ilgilensin ki? Ne yaptıklarının farkında bile olmayan bir parti CHP. Hükûmetin çıkardığı kanunları hemen AYM’ye götürürdü. Geçmişte 367, başörtüsü düzenlemesi, özelleştirme gibi her şeyi hemen mahkemelere taşırlardı. 
Cumhuriyeti kuran parti Danıştay’ın Öğrenci Andı kararına tepkisiz. Bu konuda partide ölüm sessizliği var. Kimse ağzını açmıyor. Hayırdır çekindiğiniz bir şey mi var?
Normalde CHP’nin bu karara sevinmesi gerekirdi. Ancak HDP ile yerel seçimlerde ittifak yapacakları için ağızlarını bıçak açmıyor. Batıdaki seküler, Atatürkçü seçmen bunu görüyor. Yemezler CHP. 
Çıkın ve bir açıklama yapın. Danıştay kararına ne diyorsunuz? Doğru mu, yanlış mı buluyorsunuz? Bunu bizim için değil seçmeniniz için yapın. Kafanızı deve kuşu gibi gömmeyin.
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Son düzlüğe girerken... 25 Mart 2024 | 3.235 Okunma Gelir dağılımı zenginle fakir arasındaki uçurumu açıyor 31 Ocak 2024 | 23 Okunma AK Parti ve yerel seçimde dikkat edilmesi gerekenler  08 Ocak 2024 | 21 Okunma MOSSAD Amerika’yı Epstein’le mi vurdu?  05 Ocak 2024 | 1.306 Okunma Orta Doğu’da istihbarat üstünlüğü MOSSAD’dan MİT’e geçti 03 Ocak 2024 | 1.644 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar