"ABD referandumu tanıyacak"

Bu sözler Amerika'nın 1 numaralı Kürt uzmanı Peter Galbraith'e ait. Bölgesel Kürt Yönetimi'ne gönüllü danışmanlık yapan Galbraith birkaç gün önce şunları söyledi: "Halkın...

Bu sözler Amerika'nın 1 numaralı Kürt uzmanı Peter Galbraith'e ait. Bölgesel Kürt Yönetimi'ne gönüllü danışmanlık yapan Galbraith birkaç gün önce şunları söyledi: "Halkın kullanacağı oy -ki çoğunluğun bağımsızlık lehine oy kullanacağını varsayıyoruz-, geleceğin yönünü belirleyecek. Müzakerelerin referandumdan sonra yapılması gerekiyor. Müzakerelerin ana gündem maddesi bağımsızlık olacak. Bağımsızlığa ulaşmak birkaç yıl alabilir. Bu süreç içinde önce bir ‘ara adım' atılabilir, örneğin bir konfederasyon kurulması gibi."
Galbraith bu açıklamayı Erbil'den Amerika'nın Sesi'ne yaptı. Kürt sorunu, PKK, Kuzey Irak gibi konularla evvelden beri ilgilenen uzman Amerika'nın böyle bir devlete karşı tutumuna dair şu açıklamayı yapmış: "Ne zaman yeni bir ülke ortaya çıksa Amerika buna karşı çıkar. Amerika, Sovyetler Birliği'ni de Bosna'yı da bir arada tutmak istiyordu. Hep aynı şey oluyor. Kürdistan referandumunu yapıp, bağımsızlığa doğru adım attığında Amerika bunu kabullenecektir."
Zaten Atlantik'in öte yanından gelen bilgiler de bu yönde. Amerika açık alanda böyle bir referandumu yapmayın diyor ama perde arkasından yürüyün, sizin kararınız diyor. Yani ikili oynuyor. Pentagon'un böyle bir devlet fikrini desteklediği, hatta 1980'lerde planını yaptığı da sır değil.
Aslında ABD'nin eski Hırvatistan büyükelçisi de olan Peter Galbraith geçmişten beri benzer açıklamalar yapıyordu. "Irak'ın Sonu" ismiyle bir de kitap yazan Galbraith 26 Aralık 2006'da o zaman Vatan'da yazan Ruşen Çakır'ın kendisiyle yaptığı röportajda şunları söylemişti:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kobani Davası siyasi değildir, hatta az ceza verilmiştir! 20 Mayıs 2024 | 1.681 Okunma Ayhan Bora Kaplan haberleri muhalif ve FETÖ’cü gazetecilere servis edildi 17 Mayıs 2024 | 9.697 Okunma Ankara Emniyeti’ndeki skandallar Süleyman Soylu döneminde olsaydı... 15 Mayıs 2024 | 8.546 Okunma Ya Çatalca Jandarmada FETÖ var ya da birileri tezgâh peşinde 13 Mayıs 2024 | 93 Okunma Son düzlüğe girerken... 25 Mart 2024 | 3.249 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar