Eşitsizlik insanı öldürür

Milliyet Gazetesi Yazarı Cem Kılıç'ın bugünkü (04.02.2022)'' Eşitsizlik insanı öldürür'' başlıklı yazısı.

Dünya Ekonomik Forumu'nun Davos toplantısı öncesinde İngiliz yardım kuruluşu tarafından her yıl yayınlanan rapora göre, koronavirüs salgını, küresel eşitsizliği daha da büyüttü, zenginleri daha da zenginleştirdi, yoksulları daha da yoksullaştırdı.

İngiliz yardım kuruluşu Oxfam tarafından her yıl Dünya Ekonomik Forumu tarafından gerçekleştirilen 'Davos Gündemi' öncesinde yayınlanan ve küresel düzeyde eşitsizliğin boyutlarını ortaya koyan raporun yeni versiyonuna göre, koronavirüs salgını küresel eşitsizliği büyüttü. Salgın zenginleri daha da zenginleştirirken, yoksulları daha da yoksullaştırdı.

Milyarder varyantı

Eşitsizlik, modern dünyanın en büyük sorunlarından biri olmaya devam ediyor. Eşitsizlik, adeta bir 'ekonomik şiddet unsuru.' Bu yüzden, toplumlarımızı parçalıyor. İngiliz yardım kuruluşu Oxfam, küresel eşitsizliğe odaklanan bu yılki raporunda işte bu noktadan yola çıkarak 'eşitsizlik öldürür' temasını kullanmış.

Dünya Eşitsizlik Laboratuvarı tarafından en son Aralık 2021'de yayınlanan rakamlar, 1995 yılından bu yana dünyanın en varlıklı yüzde 1'inin, en alttaki yüzde 50'nin tamamından 19 kat daha fazla servet artışı elde ettiğini ortaya koyuyor. Yani, eşitsizlik artık Batı emperyalizminin zirvesinde olduğu 20. yüzyılın başlarındaki kadar büyük. Rapora göre, salgın döneminde dünyanın en zengin insanlarının servetlerindeki artış, milyarderlerin servetlerindeki en büyük yıllık artışa denk geliyor.

Her gün bir milyarder

Oxfam'ın raporuna göre salgın başladığından beri her 26 saatte bir yeni bir milyarder yaratılıyor. Dünyanın en zengin 10 insanı servetlerini ikiye katlarken, Oxfam tarafından 160 milyondan fazla insanın yoksulluğa itildiğini tahmin ediliyor. Raporda, aynı zamanda koronavirüs salgını nedeniyle dünya genelinde 17 milyon insanın hayatını kaybettiği belirtiliyor. Bu rakam, ne yazık ki İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana görülmemiş bir kayıp anlamına geliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Geride kalanlara aylık bağlanması 22 Nisan 2024 | 144 Okunma Gemiadamları ve yılık izinleri 20 Nisan 2024 | 80 Okunma Buluş yapan işçi bedelini nasıl alır? 15 Nisan 2024 | 137 Okunma Yıllık izinle ilgili her şey 12 Nisan 2024 | 40 Okunma Aralıklı çalışmada yıllık izin hakkı 09 Nisan 2024 | 46 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar