Ne anlaşma ne barış

Başkan Trump, merak edilen "Yüzyılın Anlaşmasını" geçen Salı günü açıkladı. Beklendiği gibi "Ortadoğu Barış planı" diye sunulan metin, aşırı derecede İsrail yanlısı.

Ne anlaşma ile ne de barış ile bir alakası var. Müzakere olmaksızın Filistinlilere dayatılan bir ilhak planı. Bu plan, "Filistinlilerin kabulüyle barış yapılamayacağı, onlara İsrail'in şartlarının empoze edilebileceği" varsayımına dayanıyor. Elbette Tel Aviv'in bu şartları daha sonra ihlal etme ayrıcalığı korunarak... Damat Kushner'in "bu anlaşmayı kabul etmezlerse Filistinliler devlet kurmaya ehil olmadıklarını göstermiş olacaklar" şeklindeki ırkçı, Oryantalist cümlesi de hayli manidardı. Trump, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyarak, Filistinlilere yardımı keserek ve Golan tepelerinin ilhakını kabul ederek plan dayatmasının ön adımlarını atmıştı. Sıra bunun "anlaşma" diye sunulmasındaydı.

Washington'un saklanamayan tercihi

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Siyaset yapma rekabeti 19 Nisan 2024 | 8 Okunma Ortadoğu, İran ve İsrail gerilimine terk edilemez! 16 Nisan 2024 | 189 Okunma Doğrudan ve kontrollü çatışma dönemi 15 Nisan 2024 | 208 Okunma CHP ne yapmak istiyor? 09 Nisan 2024 | 174 Okunma Yeni bir CHP mi? 06 Nisan 2024 | 209 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar