Avrupa’nın Macron ile imtihanı

Macron, "İslamcı bölücülük/ayrılıkçılık ile savaşma" adı altında seçimlerde kullanmak için kendine "öteki, düşman" üretiyor. Erdoğan karşıtlığının Avrupa'da ve Fransa'da tutacağını bildiği için "İslam, Türkiye ve Erdoğan özdeşlemesine" oynuyor.

Fransız Cumhurbaşkanı Macron, tehlikeli bir savrulma içerisinde. Hz. Muhammed'i resmeden karikatürlerin Müslümanların kutsal değerlerine hakaret olduğunu görmezden gelmekle kalmadı, bir de bu karikatürleri "ifade özgürlüğü" adına kamu kurumlarına yansıttı. Macron'un İslam ve Peygamber karşıtı bu tavrı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın haklı öfkesini çekti. Erdoğan, Macron'un ülkesindeki Müslümanları ötekileştirmesine karşı çıkarak "akıl sağlığını" sorguladı. Dahası, Avrupalı siyasetçileri tehlikeli gidişat konusunda uyardı: "Avrupa'nın basiret, ahlak, vicdan sahibi liderleri korku duvarlarını yıkmalı, İslam ve Müslüman düşmanlığı hakkında konuşmaya başlamalıdır. Avrupalı siyasetçiler, Macron'un başını çektiği nefret kampanyasına artık bir 'dur' demelidir."

Bu tartışma, Erdoğan ve Macron arasındaki restleşmenin yeni bir raundu. Suriye, Doğu Akdeniz, Libya ve Dağlık Karabağ dosyalarından sonra İslam konusu da iki lider arasındaki gerilimi yükseltti. İslam'a ve Hz. Peygamber'e yapılacak saldırıya, kimi Arap yöneticilerin aksine, Erdoğan'ın yüksek sesle karşı çıkacağını adı gibi bilen Macron, açık şekilde provokasyon yapıyor. Sistematik İslam karşıtlığı ile mücadele etmek yerine Fransız laisizmini köpürtüyor, İslam'a "reform dayatma" peşinde. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İYİ Parti, Dervişoğlu ve üçüncü yol kaldı mı? 30 Nisan 2024 | 1.941 Okunma Özel ve Kılıçdaroğlu’nun ‘siyaset’ kapışması 27 Nisan 2024 | 135 Okunma Özel’in yeni siyaset tarzı nereye kadar? 26 Nisan 2024 | 1.422 Okunma Zamanın Hitler’i hesap vermekten kaçamayacak 24 Nisan 2024 | 1.293 Okunma Irak ile yeni başlangıçlar 23 Nisan 2024 | 1.343 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar