Prof. Dr. Semavi Eyice'yi kaybettik

Hocaların hocasını ilk kez Rumeli Platformu toplantısında tanıdım. Dönüşümlü yapılan buluşmalardan birindeydi. Bir başka merhum Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş'ın Çatalca'daki otantik evindeydik....

Hocaların hocasını ilk kez Rumeli Platformu toplantısında tanıdım. Dönüşümlü yapılan buluşmalardan birindeydi. Bir başka merhum Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş'ın Çatalca'daki otantik evindeydik. Semavi Eyice'nin müthiş bilgi birikimine hayran kalmıştım. Bir de mütevazı tavırlarına. Ağzını her açtığında tarihimizin değerleri fışkırıyordu. Sırf iyi duyabilmek için, yer değiştirip ona yakın bir yere oturdum. Eyice Hoca, "Bilgi deryası" denilenlerdendi. Bu toplantılara pek çok önemli isim katılırdı. Örneğin Halil İnalcık. İnanın merhum veya rahmetli demekten yüreğim dağlanıyor. Semavi Eyice'ye rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum.

Kapının önüne koyan!

Şimdi aktaracaklarımı ise zamanında Hüseyin Movit yolladı ve bir kenara ayırdım. Bunu yayınlayacağım:

"1996 yılında dönemin Kültür ve Turizm Bakanı İsmail Kahraman, gündemdeki tartışmalarla ilgili olarak -Taksim'de çok sayıda kilise var. Ancak bir cami yok. İnşallah Taksim bu ayıptan kurtulacaktır- şeklinde açıklama yapmıştı. O sırada Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı olan Semavi Eyice bu konuda -Cami yapılacaksa, mimarisinin tarihi dokuya uygun olmasına dikkat edilmeli- açıklamasıyla duruma değişik bir boyut getirmişti. Bunun üzerine İsmail Kahraman yönetimindeki bakanlık Semavi Eyice'yi görevden aldı. Yetmemiş gibi İsmail Kahraman onun için -Alnı secde-i rahmana değmemiş, Hristiyanların piyonu olan birisi! Ben de onu kolundan tutup kapının önüne koydum- şeklinde konuştu.

Kahraman yıllar sonra bu kez TBMM Başkanı olarak Meclis'te yaptığı basın toplantısında yeni anayasa taslağı konuşulurken -Anayasada laiklik maddesi olmamalı. Dindar bir anayasa olmalı- diyerek pek çok kesimden tepki almıştı.

28 Ağustos 2016 tarihinde yaptığı bir diğer konuşmada da Guevara'yı -katil kişilik, gerilla, eşkıya- olarak nitelendirdi. Resimlerinin Türk gençlerinin tişörtlerinden çıkarılması gerektiğini savundu. Küba Büyükelçiliği, Guevara'nın kişiliğine yönelik sözleri için üzüntülerini bildirdi. Büyükelçi Alberto Gonzales Casals, Küba'nın en büyük düşmanlarının bile böyle bir ifade kullanmadığını belirtti."

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İzin 20 Kasım 2020 | 189 Okunma Bağırmayın!.. 19 Kasım 2020 | 345 Okunma Harekatlar 18 Kasım 2020 | 274 Okunma Ayak topu "bizim dünyamız" 17 Kasım 2020 | 131 Okunma Söylemler/çelişkiler 16 Kasım 2020 | 174 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar