Mucizeler günü Hıdırellez

İnanışa göre Hızır ve İlyas Peygamberler abıhayat -ölümsüzlük suyu- içmişlerdir. Kimilerine göre bu ikili kardeş, bazılarına göre ise iyi dostturlar. Her yılın 5 Mayıs'ını...

İnanışa göre Hızır ve İlyas Peygamberler abıhayat -ölümsüzlük suyu- içmişlerdir. Kimilerine göre bu ikili kardeş, bazılarına göre ise iyi dostturlar. Her yılın 5 Mayıs'ını 6'sına bağlayan gece buluşurlar. Amaçları tabiata hayat vermektir.

Ak sakallı Hızır, ateş rengi ayakkabı giyer. Üstünde ise çiçeklerle bezenmiş kıyafet vardır. Hızır "baharın müjdecisi" kabul edilir. Bastığı yerdeki bitkilere can suyu sağlar. Adeta bereket fışkırır. En önemli özelliklerinden biri de darda olanların yardımına koşmasıdır.

İlyas ise nur yüzlü uzun boyludur. Elinde daima bir değnek taşır. Keçi derisinden yapılmış gömleğinin boyu yere kadar uzanır. İlyas, suların ve tüm hayvanların koruyucusudur. Gezdiği yerlerde hayvanların bereketi çoğalır. Sayıları fazlalaşır.

Anadolu'nun ve Balkanların pek çok yerinde Hıdırellez gecesi tüm dileklerin gerçekleştiğine inanılır. Hastaların iyileşeceğine, sorunların çözüleceğine, kısmetin artacağına ve uğursuzlukların sona ereceğine inanç tamdır. Bu yüzden 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece hemen herkes önce bir kırmızı renkli bez -çaput- hazırlar. Bunun içine madeni bir para koyup, gül dalına asarlar. Bu çiçeğin renginin de kırmızı olması tercih sebebidir.

Sadece bununla da yetinilmez. Yere arzulanan şeylerin resmi çizilir. Kimileri de, şamanlık döneminden kalma geleneği unutmazlar. Mutlaka ateşin üstünden atlarlar. Ertesi sabah asılan çaputlar toplanır, cüzdana yerleştirilir. Ya da para keselerinin altına konur.

En çok istenenler

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İzin 20 Kasım 2020 | 189 Okunma Bağırmayın!.. 19 Kasım 2020 | 345 Okunma Harekatlar 18 Kasım 2020 | 274 Okunma Ayak topu "bizim dünyamız" 17 Kasım 2020 | 131 Okunma Söylemler/çelişkiler 16 Kasım 2020 | 174 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar