Kolombiya'da heyelan bizde zam

Ekonomide tıkanma iyice hissedilmekte. Tüm vaatlere rağmen gidiş iyi değil. Hesaplamada baz alınan metaların işlerine gelenlerle değiştirilmesi bile çözüm olmadı. Etiketler füze. TÜFE de -Tüketici Fiyat Endeksi-...

Ekonomide tıkanma iyice hissedilmekte. Tüm vaatlere rağmen gidiş iyi değil. Hesaplamada baz alınan metaların işlerine gelenlerle değiştirilmesi bile çözüm olmadı. Etiketler füze. TÜFE de -Tüketici Fiyat Endeksi- 11.29 oldu. ÜFE de -Üretici Fiyat Endeksi- ise yüzde 16.09'u geçtik. Son dokuz yılın rekoru. Futbol yakıştırmasıyla, "Dördüncü yıldızı takmaya hazırlanıyoruz".

Yürümekte zorluk çekmediğim günler alış-veriş yaparım. Ekonomist değilim ama yıllar beni "tencere uzmanı" haline getirdi. Temel gıdalardan meyve-sebzeye kadar kaliteli ve ucuzun nerede satıldığını bilirim. Dün sabah A 101'e girince Kurukahveci Mehmet Efendi'nin etiketine, takılıp kaldım. 100 gramlık paket 4.75 lira olmuştu. Bir gün önce 3.75 idi. Gözlerime inanamadım. Kafam karıştı ve 50 metre yandaki Migros'a geçtim. Onda da aynı fiyata çıkmıştı; 4.75. Haberci eskisiyiz ya, telefona yapıştım. Bana anlatılanları sizlerle paylaşacağım:

"Güney Amerika ülkelerindeki sel ve heyelanlar sadece insanların ölümüne sebep olmadı. Kolombiya'nın Mocoa kenti ve çevresindeki büyük "kahve plantasyonları" da mahvoldu. Sonuçta dünyanın en ünlü markası "Cafe Colombia"nın ana girdisi artık yok. Bunu fark eden diğer ülke kökenli markalar satışları durdurdu. Eldeki stoklarına da zam yaptılar. Ancak bize zam olarak yansımasına şaşırmamak mümkün değil. Ne zaman yeni mal aldık ki? Bu roketleme, sadece kuru kahve ile kalmadı. Tüm ünlü firmalar ürettikleri çeşitlerin tamamına zam yaptılar. Aklınıza hangisi geliyorsa bir göz atın. Türkiye'de öyle stokçular var ki, doğanın tahribatlarını dahi fırsat biliyorlar".

KDV'nin indirildiği mobilya sektöründe fiyatlara yüzde 20 zam yapılan garip bir ülkeyiz. Anlayın gerisini!

Çamaşır suyu demeyin

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İzin 20 Kasım 2020 | 189 Okunma Bağırmayın!.. 19 Kasım 2020 | 345 Okunma Harekatlar 18 Kasım 2020 | 274 Okunma Ayak topu "bizim dünyamız" 17 Kasım 2020 | 131 Okunma Söylemler/çelişkiler 16 Kasım 2020 | 174 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar