"Kerkük'ü satanlar utansın"

Barzani aşiretinin ağası Mesud adım adım hedefine yürüyor. Şimdi de, bağımsızlık referandumu yapacağını açıkladı. Bin yıllık "Türkmen yurdu Kerkük"e paçavrasını...

Barzani aşiretinin ağası Mesud adım adım hedefine yürüyor. Şimdi de, bağımsızlık referandumu yapacağını açıkladı. Bin yıllık "Türkmen yurdu Kerkük"e paçavrasını astı. Bu konuda Ankara'nın katkısı(!) büyük. Devlet Konukevi gönderine çekilen o renkler iştahını kabarttı. Bir yerde "Devam et Barzani" dopingi oldu. Ankara'dakilerin itirazları şimdilerde cılız çıkıyor. Dostlar alışverişte görsün kabilinden. "Eyy Hollanda", "Eyy Almanya" havası yok. Atarken mangalda kül bırakmayanların desibeli yerlerde.

Türkmeneli'ne gidenlerden biriyim. Sonuncusu 1985'te idi. ABD destekli Saddam Hüseyin, İran'ı bombalayıp duruyordu. Göğüs göğse savaşın sürdüğü yerlerde cepheye gönderdiklerinin tamamı Kerküklü Türkmen gençleriydi. Aslında Saddam'ın amacı Türk nüfusu eritmekti. Bunu da büyük ölçüde gerçekleştirdi. İşte bu dönemde 15 kişilik bir gazeteci grubuyla Irak'a gittik. Program 5 günlük. Diktatörün bizi kabulünü bekliyoruz. Ünlü El Reşid Oteli'nde ağırlanıyoruz. Üçüncü günü sıkılmaya başladım. Bana verilen mihmandarın adı Abdülkerim Ali. Bir kaç yıl sonra Irak'ın İstanbul Başkonsolosu oldu. Şimdilerde akıbetini bilmiyorum. Ali'nin sayesinde Dünya Kupası finallerine gitme hakkı kazanan Irak Millî Takımının kampına girip röportaj yapmayı başardım. Daha değerlisi 24 saat ortalardan kaybolup, Kerkük'e götürüldüm. İleri gelenlerle bir sofra etrafında sabaha kadar konuştuk. Bitmeyen dertlerini dinledim. Unutulmuş olmanın feryatlarını dinledim. Her şeyin özeti orada dinlediğim şu dizelerdeydi:

"Gürgür Baba

Ver ataşın,

Yer yansın.

Gürgür Baba

Bizi satanlar

utansın".

Gürgür Baba Tepesi, Kerkük'te petrol rezervinin en fazla olduğu yer. Bu dizeleri okuyan ise Türkmen Dairesi Başkanı Atıf Benderoğlu idi. İrtibatımız kesildi. Ölü mü sağ mı bilmiyorum. 2017 yılında gelinen durum ise ortada.

Burada bir başka not daha aktarmak istiyorum. Fahri Korutürk Cumhurbaşkanı. Irak ziyaretinde Kerkük ve çevresine de uğradı. Türkmenler "Anavatanın Devlet Başkanı geldi" diyerek büyük gösteriler yaptılar. Atılan sloganlar arasında Muhabbetin "Mehepe"ye dönüştürülmesi Korutürk'ü -nedendir bilinmez- sinirlendirdi. Dönüşünde merhum Alparslan Türkeş'e kinayeli laflar etti. Bunun yorumlanmasını size bırakıyorum.

Esas yaralılar

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İzin 20 Kasım 2020 | 189 Okunma Bağırmayın!.. 19 Kasım 2020 | 345 Okunma Harekatlar 18 Kasım 2020 | 274 Okunma Ayak topu "bizim dünyamız" 17 Kasım 2020 | 131 Okunma Söylemler/çelişkiler 16 Kasım 2020 | 174 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar