'Domates Diplomasisi'

Türkiye'den ithalatı "domates ticareti" diye nitelendiren Putin'i hizaya getirmek önemli. Onlarca milyar dolarlık anlaşmalar imzalandı. Ancak aynı Putin "tarım ürünlerine koyduğumuz engelleri kaldırdık"...

Türkiye'den ithalatı "domates ticareti" diye nitelendiren Putin'i hizaya getirmek önemli. Onlarca milyar dolarlık anlaşmalar imzalandı. Ancak aynı Putin "tarım ürünlerine koyduğumuz engelleri kaldırdık" açıklamasını yaptı. Demek ki Türk-Rus ilişkilerinin sembolü artık domates. Ne tesadüf, ucuzluğuyla öne çıkan A 101'de dün domatesin kilosu tam 5.45 liraydı. Birileri ambargonun kalkacağı mesajını önceden haber aldı galiba. Çözemediğim konu fiyatların bu kadar fazla zıplatılması. Enerji hatları, petrol ve doğal gaz Ayşe Teyze'nin ilgisini domates kadar çekmiyor demek ki.

Batı medyasına göre İstanbul'daki "Enerji Zirvesi" ilgi görmedi. Sebebi, en büyük tüketicilerin yani Çin ve Hindistan'ın Doğu'da olması. Düz mantıkla bakarsanız bu gerçek. Devletlerin tüccar zihniyetiyle hareket etmesi de şart. Bu konuda İran ve Ürdün lider. Allah için müthiş öngörülerde bulunup sıkı pazarlık yapıyorlar. Onlardan alacağımız epey ders var.

En yorgunlar

İmzaların atıldığı törenden bazı gözlemler yaptım. Rusya Dışişleri Bakanı'nın ayak ayak üstüne atışı, konuyla ilgisiz bir ismi çağrıştırdı; Sergen Yalçın. Hem de lideri Putin'in gözleri önünde. Arada uyuyanları fark ettim. Bunlardan biri Enerji Bakanı Berat Albayrak'tı. Zaman zaman göz kapaklarını açık tutmayı başaramadı. Diğer uykucu ise Lavrov'du. Demek ki Suriye başta ağır müzakereler yorgun düşürmüştü.

Zirveyi domatesle sembolleştirirken bir Moskova anımı aktarmak istiyorum. Yıl 1989. Demirperde henüz yıkılmamıştı. Şehri geziyorum. Kuyruklar dikkatimi çekti. Nerede sebze-meyve satılıyorsa insanlar sırada. Bir AVM'nin içinden yaşlı bir kadının çıktığını gördüm. Elinde kocaman bir hıyar vardı. En az 2 kilo. Elleriyle yakalamış hızla gidiyordu. Bugün, Rusya Federasyonu'nun neresine giderseniz gidin sembol domates dahil bütün sebze meyveleri kuyruğa girmeden alabiliyorsunuz. Çünkü "enerji imparatorluğunun" üstünde yaşar hale geldiler. Yükselen etiketler de, yakında Antalya ve çevresinden gelecek ürünlerle eski haline iner. Kimi döviz getiren-kimi götüren Rus turistleri yeniden güneş turizminde görürüz. Yani eski tas eski hamam olur.

Gün geçmiyor

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İzin 20 Kasım 2020 | 189 Okunma Bağırmayın!.. 19 Kasım 2020 | 345 Okunma Harekatlar 18 Kasım 2020 | 275 Okunma Ayak topu "bizim dünyamız" 17 Kasım 2020 | 131 Okunma Söylemler/çelişkiler 16 Kasım 2020 | 174 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar