Seçmen davranışları

Yapılmış olan bir araştırma, Avrupa ülkelerinden bazılarındaki seçmen davranışlarını incelemiş. Araştırmanın ana sorusu, insanların neye bakarak tercihte bulunduklarını ortaya...

Yapılmış olan bir araştırma, Avrupa ülkelerinden bazılarındaki seçmen davranışlarını incelemiş. Araştırmanın ana sorusu, insanların neye bakarak tercihte bulunduklarını ortaya çıkarmak. Buradaki amaç, seçmen davranışlarını etkileyen koşulları tespit etmek değil. Yani ne olunca insanlar o partiye değil de bu partiye oy kullanırlar sorusuna yanıt aranmamış. Zaten bu türden bir sorunun yanıtını arayan çok sayıda bilimsel çalışma bulunuyor; bulunan yanıtlar da üç aşağı beş yukarı aynı.

Seçmenlerin o partiye değil de bu partiye oy kullanma nedenlerinin başında, Avrupa ülkelerinde, kesinlikle ekonomik nedenler geliyor. Sadece Katolik, İskoç, Sardunyalı ya da Yunan olmak üzerinden tercihler yapılıyormuş gibi görünse de, seçmenin sandık başına gittiğinde, yarın nasıl bir ülkeye uyanacağı sorusuna bulduğu yanıta göre oy kullandığı biliniyor. Gelirinin düşüp düşmeyeceği, işsiz kalıp kalmayacağı, “yaşam lüksleri”nden mahrum kalıp kalmayacağı endişesi, seçmen davranışlarının ilk itici gücü.

İkinci itici güç ise, elde ettiği geliri ya da daha fazla elde edeceği geliri nasıl bir ortamda tüketeceği ile ilgili.

Bu durumda Avrupalı seçmenin kazanç ve tüketim garantisi aradığı, kısacası istikrarlı ve sürdürülebilir siyasi ve ekonomik bir ortam aradığı söylenebilir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İflas eden tüccar, eski defterleri karıştırırmış 27 Şubat 2019 | 3.625 Okunma Fransa’da Yahudi düşmanlığı 22 Şubat 2019 | 305 Okunma ABD’de Amerikan tipi darbe 20 Şubat 2019 | 2.507 Okunma ABD-Rusya: denetimli gerginlik 15 Şubat 2019 | 4.253 Okunma Oyun kötüyse, rol kapmaya çalışan çok olur 13 Şubat 2019 | 1.583 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar