İdlib harekâtının altı önemli amacı

24 Ağustos 2016'da başlayan ve 29 Mart 2017'de sonra eren Fırat kalkanının birinci aşaması Cerablus ve El Bab operasyonlarıydı. Suriye'deki Fırat Kalkanı'nın ikinci aşaması ise Türkiye ve Rusya'nın dün...

24 Ağustos 2016'da başlayan ve 29 Mart 2017'de sonra eren Fırat kalkanının birinci aşaması Cerablus ve El Bab operasyonlarıydı.
Suriye'deki Fırat Kalkanı'nın ikinci aşaması ise Türkiye ve Rusya'nın dün başlattığı İdlib harekâtıdır.
Bölgede dengeleri kökten değiştirecek çaptaki bu ortak hamleye Fransa ve Çin de destek veriyor.
Öyle anlaşılıyor ki bundan sonra Suriye'de ABD ve İsrail'den daha çok Rusya, Türkiye ve İran ittifakı belirleyici olacak.
Çünkü Türkiye, çok katmanlı ve uluslararası desteğe sahip İdlib operasyonu ile ulusal, bölgesel ve küresel altı ayrı hedefe ulaşmayı planlıyor.

***

İlk hedef, ABD'nin 'balkanlaştırma projesi'ni engelleyip Suriye'nin toprak bütünlüğünü korumaktır.
İkinci hedef, raf ömrü dolan DEAŞ, El Kaide ile bağlantılı Tahrir'üş Şam ve PKK'nın Suriye'deki kolu PYD/YPG gibi taşeron terör örgütlerini sahadan temelli biçimde silmektir.
Üçüncü hedef, ABD'nin Türkiye'yi 'terör koridoru' ile kuşatma projesini içerden çökertmektir.
Dördüncü hedef, Türkiye'nin 911 kilometreyi bulan Suriye sınırının bloke edilip Arap topraklarıyla karasal bağlantısını kesme planını durdurmaktır.
Beşinci hedef, Irak sınırından başlayıp Suriye'nin kuzeyinden Akdeniz'e ulaşacak Türkiye'ye alternatif bir enerji koridorunu engellemektir.
Bu proje, Rusya'nın enerji tekeline karşı da bir tehdit oluşturduğu için Kremlin ve Beştepe'yi Suriye'de birbirine yaklaştıran faktörlerin başında geliyor.

***

Altıncı hedef ise hem büyük bir katliamı hem de devasa bir yeni göç dalgasını önlemektir.
Zira Suriye'nin iç bölgelerinden kaçan sivillerin de sığınmasıyla İdlib kenti şu an 2 milyon 400 bini yerli 1,3 milyonu da iç göçle gelmiş 4 milyona 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
‘Putin kasırgası’ 28 Mart 2024 | 164 Okunma Putin, Batı’nın ‘DEAŞ teranesi’ni çökertti 24 Mart 2024 | 664 Okunma İsrail’i bekleyen son 21 Mart 2024 | 391 Okunma Kuzey Amerika’nın yeniden dirilişi 17 Mart 2024 | 92 Okunma Dış politikada yeni paradigma 14 Mart 2024 | 163 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar