Çin ve yeni dünya

Dünyadaki ticari ve finansal işlem hacminin her geçen gün artarak doğuya doğru kaydığı bir yüzyılda yaşıyoruz. Yeni ekonomik dünya düzeninde doğu ülkeleri ve pazarları eskisinden çok daha...

Dünyadaki ticari ve finansal işlem hacminin her geçen gün artarak doğuya doğru kaydığı bir yüzyılda yaşıyoruz. Yeni ekonomik dünya düzeninde doğu ülkeleri ve pazarları eskisinden çok daha büyük önem arz ediyor. Başta batı ülkeleri olmak üzere dünyadaki birçok ülke artık bu coğrafyaya karşı çok daha yoğun ve akılcı bir strateji izliyor.
Bugün Çin'e önemli bir seyahat gerçekleşiyor. Türkiye'den en üst düzeyde gerçekleşecek olan seyahatte resmi heyete işadamlarının da katılımıyla tarafları yoğun bir program bekliyor. Ziyaret kapsamında enerjiden savunma sanayisine ekonomiden telekoma birçok alandaki konu başlıkları gündeme gelecek. İki ülkenin bu seyahat sonucunda ortaya koyacağı neticeler ve atacağı adımlar gerçekten önemli. 
Ama enteresan bir şekilde birileri tarafından özellikle son bir ayda bu ziyaretin iptal edilmesi için (tıpkı mart ayındaki İran seyahati gibi) ciddi bir kamuoyu oluşturulmaya çalışıldı. Neyse ki, her iki tarafın aklıselim siyaseti bu önemli ziyareti provokatif manevralara kurban etmemiştir. 
Bu bölgede yer alan ve satın alma gücüne göre 2014 sonu itibariye dünyanın en büyük ekonomisi olan Çin gibi bir ülkeden bahsediyoruz. Kimse Türkiye'den bu ülkeyi yokmuş farz ederek ticari ve ekonomik ilişkilerini geliştirmemesini beklemesin. Hele ki Batı medeniyetinin tamamından daha eski bir dostluk ve komşuluk ilişkisine sahip bir ülke olarak Türkiye'nin en az diğer ülkeler kadar Çin ile siyasi ve ekonomik ilişkilerini geliştirme hakkı vardır. Ama eski Türkiye'den önemli bir farkla. O da Türkiye'nin 13 yıldır her devletle kurmaya çalıştığı, samimiyet ve güven üzerine inşa edilmiş kazankazan ilişkisidir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni bin yılın şafağında 28 Eylül 2015 | 557 Okunma Piyasalar! Endişeye mahal yok 21 Eylül 2015 | 366 Okunma Yeni vitrin Yeni Türkiye 14 Eylül 2015 | 732 Okunma Sanal algı ve gerçekler 07 Eylül 2015 | 327 Okunma Ekonomi savaşları 31 Ağustos 2015 | 345 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar